Deel dit artikel ‹ Terug

Loerangel "nieuwe" naam voor gedeelte Maasheggen

Geplaatst op: maandag 4 april 2011


Inrichtingsplan deel Boxmeerse Maasheggen krijgt vertrouwde naam

De werkgroep IGP Maasheggen heeft een nieuwe naam gekozen voor een smal gebied in de Maasheggen ter hoogte van Boxmeer. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van bezoekers aan het NK Maasheggenvlechten, dat 13 maart plaatsvond in Oeffelt. Uit 34 inzendingen werd de naam Loerangel gekozen.

Het Maasheggengebied kent diverse deelgebieden zoals Oeffelter Meent en de Vortumse en Groeningse Bergjes. Voor een smal gebied in de Maasheggen, een cruciaal verbindingsknooppunt ter hoogte van Boxmeer, was binnen de Maasheggen nog geen duidelijke naam in gebruik. Het gebied werd de ene keer aangeduid als ‘flessenhals’, de andere keer als Loerangel of Boxmeerse Maasheggen of het werd omschreven door de ligging te duiden.

Bezoekers van het NK Maasheggenvlechten konden bij de informatiestand van Gehegd aan Maasheggen hun ideeën voor een nieuwe naam van het gebied indienen. Hiermee maakten zij ook kans op het winnen van een streekproductenpakket. Vele bezoekers hebben een naam aangereikt waaruit de werkgroep IGP Maasheggen de nieuwe benaming voor het inrichtingsplan van de Boxmeerse Maasheggen heeft gekozen.

De naam Loerangel is door drie bezoekers voorgesteld. Bij de jurering bleek dat deze naam ook hoog op de lijst stond bij de leden van de werkgroep. Deze voor de omgeving vertrouwde naam wordt nu voortaan gebruikt voor het inrichtingsplan van het gebied.

Inzenders van de geselecteerde naam Loerangel en daarmee prijswinnaars zijn: Yenthe Klein uit Beugen, Angeline Aben uit Sint Anthonis en Jaap Glardorff uit Gennep. Zij hebben inmiddels een streekproductenpakket ontvangen als beloning.

Het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Maasheggen
Het team van IGP Maasheggen werkt aan het behoud en de versterking van de cultuurhistorische, agrarische, ecologische, recreatieve en hydrologische waarden van het prachtige Maasheggengebied. Tijdens het NK Maasheggenvlechten informeerden zij de bezoekers over de actuele stand van zaken, de komende ontwikkelingen in het gebied en het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Maasheggen. Wilt u meer informatie, kijk dan op www.gehegdaanmaasheggen.nl.

Plattelandsontwikkeling
IGP Maasheggen maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel plattelandsontwikkeling genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van de provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas