Deel dit artikel ‹ Terug

Niek Hoogland vertelt over: Keramiek in de Euregio

Geplaatst op: woensdag 30 maart 2011



Keramiek is al zo oud als de mensheid. In de oudste perioden ging het vooral om praktische keramische producten zoals potten, schalen en bekers. Met de Romeinen kwam de draaischijf en de mogelijkheid om meer aardewerk te maken. Het land tussen Rijn en Maas heeft lange tijd een spilfunctie vervuld in de ontwikkeling van de Europese keramiek.
Onverschillig welke periode uit de geschiedenis ook wordt bestudeerd, het is aan de gevonden keramiek te zien dat het kunstzinnige aspect al vanaf het begin een rol heeft gespeeld. Van simpele vormen zonder decoratie tot de prachtige vormgegeven en gedecoreerde Griekse vazen. Over de hele wereld hebben ambachtslieden en kunstenaars zich beziggehouden met vormgeving van keramische producten.

Niek Hoogland, pottenbakker in Steyl, neemt u in vogelvlucht mee langs de ontwikkelingen in wereld van keramiek. Het proto-steengoed uit Brunssum, zout-glazuur van Raeren, Neder-Rijnse slibversierde aardewerk, het ontstaan van de grof keramische industrie in de 19e eeuw. Maar ook over de opleving van ambachtstradities in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Maandag 11 april om 20.00 uur begint de lezing van Niek Hoogland in de bibliotheek Gennep, Ellen Hoffmannplein 2. Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.