Deel dit artikel ‹ Terug

Demonstratie "Action Painting" Tijdens Museumweekend

Geplaatst op: vrijdag 25 maart 2011


Artistieke Genen van Tweeling Jit en Nicoline Nieuwenhuis Bruisen in ‘Bubbling Well’

Jit en Nicoline Nieuwenhuis (1951) delen niet alleen hun passie voor het maken van kunst. De in Utrecht geboren tweeling deelt tevens de artistieke genen. Die laten ze gezamenlijk bruisen in hun expositie ‘Bubbling Well’ in Museum Het Petershuis. De tentoongestelde werken van Jit en Nicoline verbeelden persoonlijke registraties van opborrelende gevoelens, gedachten en belevingen. Of zoals ze zelf zeggen: ‘Als blije kinders, bewogen oudjes, als vrouwen die willen kirren, vertellen en zingen.’ De duo-expositie van schilderijen, aquarellen en keramiek te Gennep opent tijdens het Museumweekend, op zaterdag 2 april a.s.. Jit Nieuwenhuizen verzorgt die middag buiten, vóór het museum, een demonstratie ‘action painting’. In verband met het Museumweekend is Het Petershuis op 2 en 3 april a.s. gratis toegankelijk voor bezoekers.

Nicoline Nieuwenhuis exposeerde eerder in Het Petershuis met een servies dat is gebaseerd op ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo Da Vinci. De basisgrondstof voor haar kunstwerken bestaat meestal uit klei. Daarvan maakt Nicoline potten en vazen die ze op expressieve en kleurrijke wijze beschildert, veelal met thema’s die ze tijdens wandelingen rechtstreeks aan de natuur ontleent. Haar uitbundige vazen en schalen vinden via galeries hun weg naar het publiek. Het werk van tweelingzus Jit Nieuwenhuis bestaat uit schilderijen, aquarellen en gemengde technieken met een figuratieve en expressieve inslag. Op dynamische wijze doen ze verslag van haven- en stadsbeelden, concerten, theater- en dansvoorstellingen en sportmanifestaties. Jit schildert onder andere naar foto’s of poserende modellen. Ze exposeert in binnen- en buitenland. Naast eerdere exposities in China en op Sicilië, zal werk van Jit te zien op de Biënnale 2011 in Florence, Italië. Haar werkwijze kan worden ervaren tijdens een demonstratie ‘action painting’ die zij zal verzorgen op zaterdagmiddag 2 april a.s. (mits de weersomstandigheden het toelaten). Jit werkt die middag vanaf 14.00 uur aan verschillende doeken op het plein vóór het museum.

De expositie ‘Bubbling Well’ zal tijdens het Museumweekend op zaterdag 2 april a.s. om 15.00 uur worden geopend. In verband met het Museumweekend is Museum Het Petershuis op zaterdag 2 en zondag 3 april gratis toegankelijk voor het publiek. ‘Bubbling Well’ is te bezichtigen tot en met zondag 1 mei 2011.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur (tijdens de Paasdagen afwijkende openingstijden). Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.
advertentie