Deel dit artikel ‹ Terug

Wandelgroep voor mensen met geheugenproblemen

Geplaatst op: dinsdag 22 maart 2011



Blijf Actief! ook bij geheugenproblemen is een wandelgroep voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers uit de gemeenten Sint-Oedenrode, Landerd, Boekel, Uden, Veghel en Bernheze. Elk donderdagmiddag komen de deelnemers in Pieter Brueghel aan het Middegaal in Veghel bij elkaar. Van daaruit gaan ze wandelen in de fraaie omgeving, onder leiding van een gekwalificeerde bewegingsdocente. Onderweg doet de groep enkele eenvoudige bewegingsoefeningen en na de wandeling is er tijd voor een kopje koffie. Blijf Actief! is een initiatief van Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel en het ouderenwerk van Vivaan. Er is momenteel plaats voor nieuwe deelnemers. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij het ouderenwerk van Vivaan. Dat kan telefonisch, op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur via telefoonnummer (0413-367309 en via e-mail: laila.witteveen@vivaan.nl. Aanmelden is ook mogelijk bij Alzheimer Nederland (0413-351588), vragen naar José de Boer.

hippocampus
Dat bewegen goed is voor mensen is inmiddels algemeen bekend. Ook mensen met geheugenproblemen hebben baat bij bewegen. Bewegen is de beste hersengymnastiek die er is en dan met name wandelen. Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh gaven 60 vrijwilligers de opdracht om drie keer per week 40 minuten te wandelen. Evenveel andere vrijwilligers moesten wekelijks 40 minuten rek- en strekoefeningen doen. Na een jaar bleek de hippocampus van de wandelaars gegroeid te zijn. Dit gebied in de hersenen is betrokken bij de vorming van herinneringen. Bij de mensen die de rek- en strekoefeningen deden, was de hippocampus niet groter geworden. De wandelaars presteerden in de loop van het proefjaar ook beter bij geheugentesten. Wandelen heeft dus een gunstige invloed op het geheugen. Bovendien geeft deze activiteit ontspanning, nieuwe energie en houdt de conditie op peil.

contact
Bij Blijf Actief! gaat het overigens niet alleen om het bewegen. Het contact met anderen is zeker zo belangrijk. En omdat geheugenprobleem niet alleen hard aankomen bij de persoon die er aan lijdt, maar ook enorme consequenties hebben voor mensen in de directe omgeving, is Blijf Actief! ook belangrijk voor de mantelzorger. Het is de bedoeling dat iedere deelnemer met geheugenproblemen vergezeld wordt door een partner, familielid, vriend of goede bekende. In de wandelgroep lopen ook altijd enkele vrijwilligers mee om de deelnemers met geheugenproblemen te begleiden. Daardoor kunnen de mantelzorgers contact hebben met lotgenoten en kunnen ze met elkaar ervaringen uitwisselen. Dat geeft lucht en bovendien zijn ze er even uit.