Deel dit artikel ‹ Terug

Boeiende avond over "vergeten groenten"

Geplaatst op: woensdag 16 maart 2011


Niets verdwijnt zomaar en zonder reden. Niet alles van toen en vroeger was beter en lekkerder. Soms zijn groenten verdwenen om andere redenen dan smaak en "mondgevoel". Bijvoorbeeld omdat ze moeilijk houdbaar waren en slecht over langere afstanden vervoerd konden worden. Waarom willen we terug naar "vergeten groenten"? De leuke kant is dat sommige vergeten groenten, kruiden en fruitsoorten gewoon erg lekker zijn. Of omdat ze er (heel) anders en daardoor juist weer leuk uitzien of omdat ze een aparte, fijne geur hebben. Veel meer variatie dus dan het doorsnee assortiment dat nu vaak in de winkels ligt.

Gewapend met laptop en beamer gevuld met fraaie foto’s vertelt Marian Janssen, gids van de Historische Groentehof, het verhaal over de vele vergeten groenten. Zeg maar "geschiedenis op je bord". Niet alleen de vergeten groenten maar ook de eetcultuur van vroeger en nu, recepten, smaak en kookkunst worden besproken.
De Historische Groentehof heeft als doel om de rijkdom bijzondere en zeldzame groentes aan iedereen te laten zien. De tuin, waarin men veel rondleidingen geeft, bevat circa 450 rassen, zoals Brave Hendrik, aardpeer, pastinaken. Maar ook veel vergeten fruitrassen, zoals mispel en kwee.
Na deze avond kan u ook zelf aan de slag want Marian neemt een voorraad zaden en (kook)boeken van vergeten groenten mee.

Als u kennis wilt maken met vergeten groenten bent u welkom op dinsdag 29 maart om 20.00 uur in de bibliotheek Sint Anthonis aan de Remmenberg 29. Toegangskaarten
(€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.