Deel dit artikel ‹ Terug

Kameel geboren in Zoo Parc Overloon!

Geplaatst op: woensdag 16 maart 2011


De lente heeft zich in Zoo Parc Overloon aangekondigd met de geboorte van een kameel! Het jong kwam gisteren ter wereld en zowel moeder als zoon maken het uitstekend. Het jonge kameeltje is goed zichtbaar voor bezoekers; er is zelfs kans om tijdens een kraambezoek het vertederende beeld te zien van het jong drinkend bij de moeder.

Na een draagtijd van dertien maanden werd het jonge kameeltje één dezer weken verwacht. De moeder kondigde de geboorte maandag zelf met luid gebrul aan. Het was voor de dierverzorgers dan ook geen verrassing dat er gisteren een jong in het verblijf te bewonderen was. Voor het kamelenvrouwtje is het de vierde keer dat ze een jong op de wereld heeft gezet. Haar ervaring met het moederschap maakt dat ze haar jong goed verzorgd en beschermd. Onder moeders toeziend oog heeft het jong gisteren al zijn eerste wankele stapjes gezet.

Kamelen leven in woestijnachtige gebieden. De dieren zijn dan ook goed aangepast aan het leven in een zanderige omgeving. De lange wimpers en het derde, transparante ooglid zorgen ervoor dat de ogen zandvrij blijven. De neusgaten kunnen ze samenknijpen tot spleetjes, zodat er geen zand in komt. Het meest bekend is de kameel door de twee bulten op zijn rug. Er wordt soms gezegd dat kamelen water opslaan in de bulten, dit is echter niet waar: ze slaan er vet in op. Vet is een bron van energie en hier maakt de kameel gebruik van wanneer er weinig voedsel te vinden is.