Deel dit artikel ‹ Terug

Subsidie uit Vlagheidefonds gretig gebruikt

Geplaatst op: dinsdag 22 februari 2011


Cuijk - 21 februari 2011. Gemeente Cuijk is vanaf 1 januari 2010 aangesloten bij het Vlagheidefonds voor duurzame energie. Dit fonds stimuleert investeringen in duurzame energievoorziening met een financiële bijdrage. De subsidieregeling is een groot succes gebleken in 2010: er is meer subsidie aangevraagd dan beschikbaar was voor 2010. Alle aanvragers komen gelukkig aan bod, want het subsidiebedrag van €15.000 is in 2011 opnieuw beschikbaar gesteld.

Aanvragen
In 2010 hebben zeventien particulieren gebruik gemaakt van de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Zonnepanelen waren duidelijk het meest populair: twaalf aanvragers wilden deze met subsidie aanschaffen. Twee aanvragers hebben zich teruggetrokken, twee aanvragers wilden subsidie voor de aanschaf van een zonneboiler en een aanvrager heeft subsidie aangevraagd voor de halvering van de EPC (energieprestatiecoëfficiënt) voor zijn nieuwbouwwoning. De laatste aanvraag komt ten laste van de provinciale inleg in het Vlagheidefonds, waardoor de inleg van gemeente Cuijk beschikbaar bleef voor uitkering van de overige subsidieaanvragen.

Nog niet alle aanvragen zijn afgewikkeld, omdat de subsidie pas daadwerkelijk wordt uitgekeerd als aangetoond kan worden dat de voorziening gekocht en geïnstalleerd is. Op dit moment is bij tien van de vijftien aanvragen de subsidie uitgekeerd. De overige vijf aanvragen worden deels nog uit het subsidebudget van 2010 betaald en deels uit het nieuwe budget van 2011. Voor 2011 is daarna nog bijna €8.000 euro beschikbaar, dus ook nieuwe aanvragen kunnen gehonoreerd worden.

Vlagheidefonds
Het Vlagheidefonds is opgericht door gemeenten in de regio Den Bosch. Zij zijn begin 2000 gestart met een gezamenlijk fonds om duurzaamheidinitiatieven te steunen. Door de gezamenlijke aanpak zitten er minder kosten dan gebruikelijk aan het project, waardoor er meer geld overblijft voor het doel: het stimuleren van duurzaamheid. Cuijk heeft zich eind 2009 aangesloten bij dit initiatief. De regeling stimuleert particuliere huiseigenaren en non-profit instellingen in het aanleggen van duurzame voorzieningen, zoals PV-cellen, zonneboilers, warmte-terugwinningen, kleinschalige windenergietoepassing en voorzieningen voor warmte-koude opslag.

Hoe werkt het?
Bent u van plan om een duurzame voorziening te installeren? Dient u de aanvraag dan in voorafgaand aan de installatie. Aanvraagformulieren en extra toelichting zijn verkrijgbaar via de website: www.cuijk.nl; zoekterm ‘Vlagheidefonds’. De beheerder en uitvoerder van het fonds is gemeente St. Michielsgestel. Zij neemt de aanvraag in behandeling en beslist met een onafhankelijke Raad van Advies over de toekenning van subsidie.