Deel dit artikel ‹ Terug

"Organische architectuur en kunst" van Alberts & van Huut in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: woensdag 16 februari 2011


In Museum Het Petershuis te Gennep wordt op zaterdag 26 februari a.s. de expositie ‘Organische architectuur en kunst’ geopend. Tijdens deze tentoonstelling maken bezoekers kennis met het gevarieerde en avontuurlijke werk van het Amsterdamse architectenbureau Alberts & Van Huut op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur, interieur en kunst. Het bureau is onder andere bekend van het hoofdkantoor van de Gasunie te Groningen. Dat werd in 2007 uitgeroepen tot Nederlands mooiste gebouw aller tijden. Het hoofdkantoor van de ING Bank te Amsterdam, ook van hun hand, verwierf bij deze verkiezing de derde plaats. In Gennep zijn het gemeentehuis, een appartementsgebouw en de bibliotheek onder architectuur van Architectenbureau Alberts & Van Huut gebouwd.

Architectenbureau Alberts & Van Huut vormt de Nederlandse representant van een internationale stroming van organische architectuur. Kenmerkend voor deze bouwkunst is de afstemming op de natuur en de behoeften van de mens. Architecten die de principes van de organische architectuur aanhangen zien de levende natuur als voornaamste inspiratiebron. Zij stellen het wezen van de mens centraal, waarbij aspecten als verbeelding en gevoel niet ontbreken. Ze zijn er heilig van overtuigd dat de gebouwde omgeving in al zijn hoedanigheden – vorm, kleur, materiaal, schaal – van grote invloed is op het leven van alledag. Andere bekende exponenten van deze stroming zijn Rudolf Steiner, Antoni Gaudí, Friedensreich Hundertwasser, Frank Lloyd Wright en Alvar Aalto.

Ook in de visie van Architectenbureau Alberts & Van Huut vormt de mens het uitgangspunt. Het betere welbevinden van deze mens door het optimaal laten samenvloeien van de omgeving, vorm, materiaal, kunst, kleur en techniek is het doel. Een gebouw wordt in die visie beschouwd als een ‘omhulling’, zoals een kledingstuk voor het menselijk lichaam. Organische architectonische ontwerpen gaan uit van schoonheid en harmonie.

In het historische centrum van Gennep bevinden zich rondom het Ellen Hoffmannplein een gemeentekantoor, een appartementsgebouw en een bibliotheek, allen gebouwd onder architectuur van Alberts & Van Huut. In 2001 werden door kunstenaar Frans Smeets en zijn dochter Isabelle, samen met 280 Gennepenaren, schitterende mozaïekcirkels op het plein aangebracht. Eén van die mozaïekcirkels is ontworpen door het befaamde architectenbureau.

Tijdens de voor Nederlandse begrippen unieke expositie ‘Organische architectuur en kunst’ zijn naast de eerste schetsen en ontwerptekeningen van het gemeentehuis van Gennep, ook schetsen, maquettes en foto’s van diverse verwante door Alberts & Van Huut ontworpen gebouwen te zien. Verder worden andere organische creaties van het bureau tentoongesteld, zoals meubels, schilderijen, foto’s, glasobjecten en handbeschilderde sjaals. Deze voorwerpen. Deze objecten kunnen via het museum in eigendom worden verkregen.

De expositie zal op zaterdag 26 februari a.s. om 15.00 uur voor genodigden worden geopend door mevrouw Ingrid Voncken, wethouder Cultuur van de Gemeente Gennep en lid van de Provinciale Staten in de Provincie Limburg. Geert en Gijs Jacobs zullen de opening met hun prachtige instrumenten, waaronder een keramisch draaiorgel, muzikaal omlijsten. Op zondag 27 februari opent de expositie haar deuren voor het publiek. De expositie ‘Organische architectuur en kunst’ is te zien tot en met zondag 27 maart 2011.
Op de woensdagavonden

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.
advertentie