Deel dit artikel ‹ Terug

GroenLinks kiest voor gezonde landbouw

Geplaatst op: donderdag 10 februari 2011



Zondag 13 februari onthult GroenLinks het eerste megabord tegen megastallen.
GroenLinks roept daarmee op om tijdens de provinciale statenverkiezingen te stemmen voor een gezonde landbouw. Op deze dag krijgt Kees van Zelderen, biologische boer te Westerbeek, ook een ‘groen lintje’ voor zijn verdiensten.

GroenLinks vindt dat de Brabantse landbouw fors moet verduurzamen. Geen vee-industrie, Landbouw Ontwikkelings Gebieden (LOG’s) en megastallen. Maar een landbouw die bijdraagt aan ontwikkeling en onderhoud van het Brabantse landschap, waar de consument weer betrokken is bij de productie en met ruimte voor natuurlijk gedrag van dieren. Volksgezondheid, dierenwelzijn en respect voor het milieu moeten voorop staan. GroenLinks kiest voor een landbouw waar de boer een duurzaam inkomen kan verdienen. Zo’n landbouw stelt kwaliteitsproductie boven bulkproductie en streekproducten boven wereldmarkt.

Onthulling bord
Daarom gaat GroenLinks, verspreid over Brabant, grote borden plaatsen. Deze megaborden roepen de voorbijgangers op om op 2 maart te kiezen voor gezonde landbouw. Het eerste bord wordt op zondag 13 februari onthuld, om 11.00 uur aan de Pastoor Jacobstraat 40b te St Hubert. Aanwezig zijn lijsttrekker Paul Smeulders, Kamerlid Niels van den Berge en verschillende kandidaat-Statenleden.

Groen lintje
Na de onthulling van het bord reikt GroenLinks een lintje uit aan Kees van Zelderen, voor zijn verdiensten in de biologische landbouw. Kees  heeft een biologische boerderij in Westerbeek, in het hart van de Peel. Hij is ook voorzitter van de Bio-vak, een biologische beurs voor consumenten en producenten die jaarlijks vele tienduizenden bezoekers trekt.

Kies 2 maart voor gezonde landbouw
GroenLinks pleit in haar verkiezingsprogramma voor een forse uitbreiding van het aantal biologische boeren. Biologische landbouw heeft een voorbeeldfunctie voor de gangbare landbouw. Het zorgt ervoor dat het dierenwelzijn toeneemt en de milieubelasting afneemt. De Q-koorts en de varkenspest tonen aan dat de huidige intensieve veehouderij ook omwille van gezondheidsredenen niet houdbaar is. GroenLinks vindt dat het waarborgen van de volksgezondheid altijd voorop staat!.