Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing Jo Opsteegh over Microkrediet tijdens Thema-avond over Geld in Ontwikkelingslanden

Geplaatst op: dinsdag 25 januari 2011‘Ubi Vult Spirat’ is de titel van de tentoonstelling die tot 20 februari a.s. is te zien in Museum Het Petershuis in Gennep. In de tentoonstelling staat het leven en werk van 20 Gennepse ‘paters’ van de Heilige Geest centraal. Ondersteund door unieke foto’s, film en objecten, krijgt de bezoeker een indringend beeld van hun boeiende levenswandel. Verspreid over de looptijd van de expositie organiseert het museum tevens een aantal lezingen en filmavonden over onderwerpen die verband houden met culturen in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, de missie en het (moderne) ontwikkelingswerk. Tijdens twee lezingen op woensdag 26 januari a.s. staan de vormen en functies van geld en andere economische ruilmiddelen in ontwikkelingslanden centraal.

Jo Opsteegh, voormalig directeur van de Rabobank Gennep-Bergen, verzorgt tijdens deze boeiende avond een lezing over microkredieten. Microkredieten zijn kleine leningen die voornamelijk worden toegekend aan startende of kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Die kunnen daar, door een gebrek aan onderpand of een vast maandinkomen meestal niet lenen bij traditionele banken. Een microkrediet verschaft deze ondernemers de mogelijkheid te investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van een koe, een stuk gereedschap, of een winkeltje. Daarmee worden ze in staat gesteld hun financiële positie in de toekomst te verbeteren. De tweede spreker van deze avond is Jos Eijsermans. Hij is een verwoed verzamelaar van betaalmiddelen die worden gebruikt in Afrika, en kan zijn toehoorders daar vermakelijk over informeren. Deze avond vindt plaats op woensdag 26 januari a.s. in Museum Het Petershuis. De inloop is vanaf 19.30 uur, aanvang van de lezingen om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 3,50 per persoon. Een mogelijkheid tot bezichtiging van de expositie ‘Ubi Vult Spirat’ is bij de prijs inbegrepen.

Het verdere programma rondom de thema-expositie ‘Ubi Vult Spirat’ is als volgt:

Woensdag 9 februari, 20.00 uur:
Lezing over Afrikaanse culturen (ondersteund met foto- en filmmateriaal) door pater Harrie Tullemans, voormalig missionaris in Tanzania en Oeganda, momenteel pastor te Oeffelt.

Woensdag 16 februari, 20.00 uur:
Filmavond van Stichting GESP over ontwikkelingshulp in Nicaragua, ingeleid door Leo Faassen, voorzitter van Stichting GESP.

De inloop van iedere avond is vanaf 19.30 uur. Aanvang van het programma: 20.00 uur. Entreeprijs: € 3,50 per persoon per avond. Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Zie voor de laatste berichten: www.museumhetpetershuis.nl.
Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Dat kan via de website of telefonisch tijdens de openingstijden van het museum op nummer 0485-514400.

De tentoonstelling ‘Ubi Vult Spirat’ is tot 20 februari a.s. in het museum te bezichtigen. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur.
advertentie