Deel dit artikel ‹ Terug

Aanstormende bluestalenten en gerenommeerde namen op 11e editie van Blues Alive Cuijk!

Geplaatst op: donderdag 20 januari 2011Za 26 maart 2011 gaat om 20.15 uur de elfde editie van het internationale bluesfestival 'Blues Alive Cuijk' van start. Na een succesvolle jubileumeditie staan er voor het komende festival veel jonge talenten en gerenommeerde namen op het affiche. Opnieuw geven acht bands, waarvan vier unieke en eenmalige gelegenheidsformaties, acte de présence. Een voortreffelijke samenwerking tussen organisator Schouwburg Cuijk, programmeur Frank Gorris en de vele sponsors zorgt ervoor dat bluesminded 'Land van Cuijk' op de blueslandkaart blijft staan door dit jaarlijks terugkerend internationale evenement.

Het gevarieerde programma staat bol van gemotiveerde muzikanten uit Amerika, Engeland, Italië, Canada, Frankrijk, België en Nederland. Traditionele blues, Chicago-blues, soul/gospel, rauwe en rockin’ blues zullen de revue passeren. Aanstormend jong talent zal bewijzen dat blues nog steeds levend is en de oude rotten in het bluesvak zullen de ambiance een extra dimensie geven. De gitaar en de mondharp zijn altijd de basisinstrumenten van de bluesmuziek geweest en lopen tijdens dit festival als een rode draad door het hele programma. Nieuw dit jaar is het Hotel-Bluesarrangement. Voor meer info: www.bluesalive.nl.

Line-up in willekeurige volgorde:

Mississippi Heat ft. Carl Weathersby (USA)
Dit is traditionele blues met een uniek geluid! Traditioneel omdat het doordrenkt is met het gouden geluid van de Chicago-blues uit de jaren '50. Het unieke geluid wordt verkregen omdat de oprichter en bandleider Pierre Lacoque steeds nieuwe nummers weet te schrijven zonder oude wegen te bewandelen. In 1991 kwam MH in café Lura in Chicago van de grond via een niet van tevoren afgesproken gelegenheidsformatie die vervolgens als band verder ging en inmiddels al 7 gewaardeerde cd's heeft uitgebracht. Enkele schijven zijn verdiend bekroond met: 'Best Chicago Blues CD and Best Bluesproduction of the year'! Voor deze tour is Carl Weathersby uitgenodigd als gastspeler.

Eddy 'The Chief' Clearwater & The Juke Joints (USA/NL)
Hij is geboren in 1935 in Macon, Mississippi en verhuisde in 1950 naar Chicago, waar hij als afwasser zijn eerste geld verdiende. Hiervan spaarde hij om zich toe te leggen op de blues- en gospelmuziek. Via zijn oom, waar hij woonde, kwam hij in contact met Magic Slim, die later zijn beste vriend en voorbeeld werd. In de jaren die volgden kon hij zich al meten met grootheden als Otis Rush en Freddie King. Hard werken, veel toeren en veel cd-opnamen maken van Eddy Clearwater een levende legende en een op en top showman uit Chicago. Tijdens deze nieuwe Europa-tour laat hij zich begeleiden door de meest hardwerkende bluesband van Nederland: The Juke Joints met meer dan 26 jaar 'Rock Rollin' Blues' achter hun kiezen.

Marquise Knox & Band (USA)
Amper 20 jaar en dan al zo'n groot talent zijn! Dit lukt je alleen maar als je geboren wordt in een omgeving als St. Louis en vervolgens gitaar leert spelen van je muzikale grootmoeder. De legendarische en Grammy Award winnaar Henry James Townsend nam Marquise Knox onder zijn hoede. Vanwege zijn prestaties mocht hij al gauw samenspelen met grote namen als BB. King, Pinetop Perkins en David 'Honeyboy' Edwards. Op 16-jarige leeftijd nam hij zijn eerste cd 'Man Child' op onder de zielende begeleiding van Michael Burks & Band. Inmiddels is zijn 3e schijf uitgebracht. De getalenteerde Marquise is gezegend met een krachtige no-nonsense stem en gitaarspel en klinkt alsof hij al decennia lang blues speelt.

Blues Caravan 2011 (USA/UK/FR)
'Girls with guitars'! 3 Jonge en vlotte gitaarmeiden gaan deze 7e Blues Caravan trekken. Een dynamisch trio plus drummer… allen zijn aanstormende jonge bluestalenten. Uit Engeland komt Dani Wilde. Haar stem wordt wel eens vergeleken met die van Aretha Franklin, maar ook met die van hedendaagse bekendheden als Duffy en Joss Stone. Haar onlangs verschenen cd 'Shine' werd door niemand minder dan Mike Vernon geproduceerd. De Amerikaanse Cassie Taylor, multi-instrumentaliste, heeft op haar jonge leeftijd al meegewerkt aan 8 cd's van haar vader Otis Taylor. Behalve dat zij meerdere instrumenten bespeelt, beschikt zij ook over een hemelse stem. Samantha Fish komt uit Kansas City. Tijdens het Chicago Blues Festival 2010 speelde zij de sterren van de hemel in Rosa's Lounge. Daar opende zij menig bluesliefhebber de ogen. Met deze denderende en frisse Blues Caravan is de toekomst van de blues verzekerd!

Big Dave & sAMMYcUBA (B)
Uitdagend is het samenspel van deze Belgische muzikanten, die - op speciaal verzoek en éénmalig in deze samenstelling - een unieke en nieuwe blues ten gehore brengen. Maak je vooral op voor iets dat je nog nooit in je leven gehoord hebt. Je zult het zeldzame genoegen hebben getuige te zijn van iets volstrekt nieuws! Rootsmuziek is 'ruimte' en dat is waar deze muzikanten graag vertoeven. De grote kracht zit in de reis die elk van hun nummers blijkt te zijn. De muziek is experimenteel: ruw schilderen met gitaarsnaren, ondersteund door een frivole shuffle en een 'low down & dirty boogie woogie walkin' bass': Hoochie Coochie!

Sultans of Slide (USA/NL)
Normaal leiden zij elk een eigen band. Nu staan er 3 bandleiders samen op één podium en dankzij hun jarenlange muzikale ervaring zullen zij elkaar aanvullen tijdens dit optreden. Het wordt een spannende en onvergetelijke bluesconversatie op gitaar tussen 3 sologitaristen en 3 verschillende stijlen. Toch staat er één band, die dezelfde taal spreekt! Deze ervaren en toegewijde gitaristen geven elkaar de ruimte en luisteren naar elkaar. Het wordt een uitzonderlijk maar bijzonder samenspel met uitdagingen tussen Big Monti Amundson, Frank Goldwasser en Henry Cooper.

David 'Boxcar' Gates (CAN)
Hij is 29 jaar en doet voor de eerste keer Europa aan. In Canada en Amerika wordt hij betiteld als een in het oog springend gitaartalent. Hij speelt indrukwekkende akoestische Ragtime Delta Blues, doordrenkt met een slide en 'fingerpicking' stijl. Hij begeleidt zichzelf op harmonica, waarvoor hij een houder heeft gebouwd op basis van fiets- en lampenkaponderdelen. Mississippi John Hurt, Big Bill Broonzy en Mississippi Fred McDowell zijn zijn voorbeelden. Geniet en overtuig je van deze energieke 'oneman Blues show'!

Nathan James & Franco Limido (USA/IT)
Nathan heeft 3,5 jaar met James Harman gespeeld en getoerd, waarna hij zich heeft toegelegd op diverse stijlen zoals Delta, Piedmont, akoestische country blues en string- en jugband. Hij is multi-instrumentalist en neemt tijdens zijn optreden diverse gitaren, zang, percussie en mondharmonica voor zijn rekening.
Franco is de frontman van de Italiaanse bluesband Family Style waar hij ook een verbijsterende rol speelt als zanger en harmonicaspeler. Dit weet hij in deze setting subtiel en gevoelig neer te zetten waardoor de balans als duo gewaarborgd is. Het resultaat is een genietbare en zeer gevarieerde mix van stemmingen. Dit wordt genieten van een ontdekkingsreis door bluesland!

Informatie, reserveringen, kaartverkoop en hotel-bluesarrangement:

Schouwburg Cuijk
Grotestraat 62-66, Cuijk
Telefoon kassa: 0485-31507

www.schouwburgcuijk.nl
www.bluesalive.nl

Zaterdag 26 maart 2010, 20.15 uur (deuren open: 19.00 uur)
Toegangsprijs: € 27,50
advertentie