Deel dit artikel ‹ Terug

Sex in de oorlog

Geplaatst op: vrijdag 14 januari 2011


Het Liberty Park in Overloon opent op dinsdag 18 januari de tentoonstelling Mars & Eros, over krijgsmacht en erotiek. Het is een tijdelijke expositie die ingaat op erotische spanning en ontspanning aan het front. Dat onderwerp kwam tot nu toe nooit aan bod in de Nederlandse musea. Maar eigenlijk is het onderwerp ook daarbuiten taboe.

Zo werd over Uruzgan de achterliggende jaren veel gesproken, maar het ging daarbij vrijwel nooit over de sexuele behoeften van de militairen daar. Toch kan het samentrekken van zoveel soldaten aan het front, die ook nog eens bloot staan aan levensgevaarlijke situaties, tot veel vragen op dat vlak aanleiding geven. Zoals de vraag welke mogelijkheden er zijn voor fysieke ontlading. En wat is de rol van de legerleiding bij het kanaliseren van sexuele behoeften? Plus: in hoeverre vergeten de mannen, en tegenwoordig ook vrouwen, aan het front af en toe dat er nog een partner thuis op hen wacht?

De expositie Mars & Eros geeft acht inkijkjes naar soft-erotische randverschijnselen als sex als spionagemiddel en in propaganda, maar ook naar mensonterende toestanden als verkrachting en sexslavernij. Voor deze tentoonstelling werd samengewerkt met het militair-historisch museum (MHM) van het Duitse leger, dat voor de expositie veel objecten en documenten als bruikleen beschikbaar stelde. De directeur daarvan, luitenant-kolonel dr. M. Rogg, zal ter gelegenheid van de opening een korte inleiding verzorgen. Vanaf dinsdag is de tentoonstelling elke dag geopend en nog tot en met 30 november in het oorlogsmuseum te bezichtigen.

www.libertypark.nl