Deel dit artikel ‹ Terug

RBL BNO brengt eerste jaarverslag uit

Geplaatst op: woensdag 12 januari 2011



Het Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO) brengt zijn eerste jaarverslag uit. Hierin worden de werkzaamheden en de knelpunten van het afgelopen schooljaar en de doelstellingen en de plannen voor het schooljaar 2010-2011 beschreven. De aantallen die in het verslag worden genoemd over diverse vormen van verzuim, vormen een nulmeting. Dit is namelijk het eerste jaar dat er voor de hele regio op een gelijke wijze wordt geregistreerd. In het volgend jaarverslag kunnen er analyses over trends en ontwikkelingen gegeven worden.

Veertien gemeenten
Om schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten goed aan te kunnen pakken, werken dertien gemeenten1 uit Brabant Noordoost sinds 1 augustus 2009 samen in het regionale bureau. Er wordt gewerkt vanuit drie sublocaties te weten Oss, Cuijk en Veghel.

Eén organisatie
Met een regionaal bureau werken we op een eenduidige manier, vanuit één organisatie. Zo kunnen we kinderen en jongeren beter blijven volgen, ook als ze naar een andere school gaan. Daarnaast voorkomen we dat de dienstverlening vermindert bij mogelijke afwezigheid van een leerplichtambtenaar of RMC-trajectbegeleider. Het streven van het RBL BNO is om de aanwezigheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid van de leerplichtambtenaren en trajectbegeleiders te verbeteren. Ons gezamenlijke doel: alle jongeren tussen de 5 en 23 jaar gaan naar school. Ze halen tenminste hun startkwalificatie, zodat ze optimaal participeren in de maatschappij.

Visie: Voorkomen is beter!
De visie van het RBL BNO zoals verwoord in het jaarverslag over het schooljaar 2009-2010:“Kinderen en jongeren hebben recht op onderwijs. Door efficiënt en effectief te werken aan het terugdringen en voorkomen van schoolverzuim wil het RBL BNO een toename bevorderen van het aantal jongeren met een startkwalificatie. Jongeren met een startkwalificatie hebben meer kansen op doorgroei en een (vaste) baan. De aanpak is zowel preventief als curatief en zonodig ook repressief. Preventie moet in de komende jaren het belangrijkste onderdeel van de aanpak van het RBL BNO zijn.”

RBL BNO in 2010-2011

Het bureau onderneemt in het schooljaar 2010-2011 acties die passen in een visie gericht op het voorkomen van uitval.
In 2011 wordt aan de scholen in de regio Brabant Noordoost een verzuimprotocol aangeboden. Hierdoor zijn de afspraken tussen scholen en leerplicht duidelijk.

Verdere verbetering van aansluiting tussen leerplicht en RMC zodat er bij de overgang van 18- naar 18+ geen informatie verloren gaat.
Er wordt onderzocht of spreekuren op scholen meerwaarde hebben.
Leerplichtambtenaren worden gekoppeld aan scholen voor Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs. Hierdoor krijgen we meer zicht en kunnen we beter inspelen op het verzuimbeleid van de scholen.