Deel dit artikel ‹ Terug

Jantinus Koeling wint Cultuurprijs 2010 gemeente Cuijk

Geplaatst op: maandag 10 januari 2011


Aanmoedigingsprijs voor Joost Hendriks

Cuijk, 7 januari – Zondagmiddag 9 januari is in de Schouwburg Cuijk de vierde cultuurprijs uitgereikt door wethouder Willemieke Vervoort aan Jantinus Koeling, als grondlegger en stimulator van de archeologie van de gemeente Cuijk. De aanmoedigingsprijs ging naar Joost Hendriks voor zijn bijdrage aan de muzikale cultuur in Cuijk. In totaal waren er twaalf personen/instellingen genomineerd.

Cultuurprijs 2010 gemeente Cuijk
De cultuurprijs 2010 bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 500,-. De jury heeft voor de toekenning van de prijs aan Jantinus Koeling de volgende onderbouwing:
“Sedert 1973 zoekt en onderzoekt Jantinus in de gemeente Cuijk naar het vroegere Cuijkse Archeologisch erfgoed. Hij startte in 1987 de Werkgroep Archeologie Cuijk op, en er verschenen diverse onderzoeksrapporten van hem. Jantinus Koeling is de grondlegger en stimulator van de archeologie van de gemeente Cuijk met uitstraling tot buiten gemeente-grenzen”.

Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 250,-. Hierbij heeft de jury gekeken naar een activiteit uit 2010, die een vervolg of aanmoediging verdient en voor de gemeente op cultureel gebied een aanwinst is.
“Joost Hendriks is op 22-jarige leeftijd benoemd tot dirigent van Harmonie Gaudete in Domino. Hij is een voorbeeld van kweek uit eigen jeugdopleiding. Tevens is hij al jaren de drijvende kracht achter de Muziek Adviescommissie, hij initieert bijzondere concerten, hij schrijft/arrangeert zelf muziekstukken voor de Harmonie en neemt muzikale initiatieven buiten de vereniging om. Hij is dus meer dan alleen technisch dirigent. Joost levert een grote bijdrage aan het Cuijkse culturele leven. Hij is een voorbeeld voor de jongeren uit de gemeente Cuijk.
Met deze prijs wil de jury Joost Hendriks aanmoedigen om verder te gaan”.

Cultuurrijke middag
De uitreiking van de prijzen vond plaats tijdens een druk bezochte cultuurrijke middag in de Schouwburg Cuijk. Er waren optredens van Asawali Djembéfola met: Kakilambé, zangvereniging Vivace, buikdansgroep Nisa. Harmonie Gaudete in Domino i.s.m Marcel Siebers (carillon), dansgroep Silverbounce, Musica: Timothy Riley en Amir Katevushnik, productiegroep Purple en Pulse.

Doelstelling en criteria
Het doel van de cultuurprijs en de aanmoedigingsprijs is het belonen van inwoners, verenigingen of stichtingen uit de gemeente Cuijk die op het gebied van cultuur of culturele activiteiten een bijzondere prestatie hebben geleverd. Inwoners van de gemeente kunnen zelf personen of instellingen voordragen voor de prijzen. De jury wordt gevormd door de kunstcommissie. Volgens onderstaande criteria komen zij tot een oordeel:
Het betreft een inwoner of instelling uit de gemeente Cuijk;
Het is promotioneel van grote waarde voor de gemeente Cuijk;
Het is vernieuwend;
Het trekt veel (nieuw) publiek.
Het besluit van de jury over toekenning van de cultuurprijs en aanmoedigingsprijs 2010 is op basis van deze criteria unaniem genomen.

Cultuurprijs 2011
Volgend jaar zal er weer een cultuurprijs en aanmoedigingsprijs worden uitgereikt. Eind 2011 volgt hierover meer informatie.
advertentie