Deel dit artikel ‹ Terug

Braziliƫ centraal tijdens thema-avond in het Petershuis

Geplaatst op: maandag 10 januari 2011



Tot en met 20 februari a.s. is in Museum Het Petershuis in Gennep de tentoonstelling ‘Ubi Vult Spirat’ te zien. Hiermee wordt het leven en werk van 20 Gennepse ‘paters’ van de Heilige Geest weergegeven met unieke foto’s, film en objecten. Verspreid over de looptijd van de expositie organiseert het museum tevens een aantal lezingen en filmavonden over onderwerpen die verband houden met culturen in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, de missie en het (moderne) ontwikkelingswerk. Op woensdag 19 januari wordt de documentaire ‘Marskramers van God’ van filmmaker Hans Heijnen vertoond en verzorgt Francine Olde Heuvelt een lezing over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van landbouw in Brazilië.

De documentaire ‘Marskramers van God’ van filmmaker Hans Heijnen schetst het verhaal van tien jonge zendelingen die in de jaren vijftig werden uitgezonden naar Zuid-Amerika. Na een tijd van discipline en tuchtiging op het Klein Seminarie in het Overijsselse dorp Zenderen, werden de jonge Karmelieten in 1956 op de boot gezet naar Brazilië om daar negers en indianen te bekeren. Ze hielden ballonnen in de lucht om zo lang mogelijk zichtbaar te zijn voor de achterblijvers op de kade. Pas na tien jaar zouden ze hun familie terugzien - hun ouders moesten voor die periode tekenen. De meesten keerden zich tijdens hun verblijf in Zuid-Amerika af van celibaat en strenge leefregels en trouwden met Braziliaanse vrouwen. Slechts twee zijn pater gebleven. In ‘Marskramers van God’ doen vier oud-zendelingen hun verhaal. De boeiende avond wordt afgesloten met een lezing over de huidige situatie in Brazilië met betrekking tot de ingebruikname en ontwikkeling van landbouwgronden aldaar door Francine Olde Heuvelt. Francine is student culturele antropologie, Leerstoelgroep Rurale Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit van Wageningen en heeft in het kader van haar studie veel onderzoek en veldwerk verricht in Brazilië. Deze avond vindt plaats op woensdag 19 januari a.s. in Museum Het Petershuis. De inloop is vanaf 19.30 uur, aanvang van de lezing om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 3,50 per persoon. Een mogelijkheid tot bezichtiging van de expositie ‘Ubi Vult Spirat’ is bij de prijs inbegrepen.

Het verdere programma rondom de thema-expositie ‘Ubi Vult Spirat’ is als volgt:

Woensdag 26 januari, 20.00 uur:
- Lezing over microkredieten door Jo Opsteegh, voormalig directeur Rabobank en bestuurslid Stichting GESP
- Lezing over (primitieve) betaalmiddelen in Afrika door Jos Eijsermans

Woensdag 9 februari, 20.00 uur:
- Lezing over Afrikaanse culturen (ondersteund met foto- en filmmateriaal) door pater Harrie Tullemans, voormalig missionaris in Tanzania en Oeganda, momenteel pastor te Oeffelt.

Woensdag 16 februari, 20.00 uur:
- Filmavond van Stichting GESP over ontwikkelingshulp in Nicaragua, ingeleid door Leo Faassen, voorzitter van Stichting GESP.

De inloop van iedere avond is vanaf 19.30 uur. Aanvang van het programma: 20.00 uur. Entreeprijs: € 3,50 per persoon per avond. Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Zie voor de laatste berichten: www.museumhetpetershuis.nl.
Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Dat kan via de website of telefonisch tijdens de openingstijden van het museum op nummer 0485-514400.

De tentoonstelling ‘Ubi Vult Spirat’ is tot 20 februari a.s. in het museum te bezichtigen. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur.