Deel dit artikel ‹ Terug

Last van stress, somberheid, gepieker, pijn of angst? Pak uw goede voornemens aan en blijf er niet m

Geplaatst op: dinsdag 4 januari 2011



Stress, somberheid, piekeren of angst komen veel voor: 12 van de 100 huisartsbezoeken hebben te maken met stress en maar liefst 17 van de 100 volwassenen hebben somberheidklachten! U bent dus zeker niet de enige. Ook naasten van mensen met ernstige psychische/psychiatrische problemen voelen zich vaak (te) zwaar belast. Voelt u zich gestrest, somber of angstig? Heeft u veel pijn? Slaapt u slecht? Piekert u veel of heeft u nergens meer zin in? Blijf er niet mee zitten en maak werk van uw goede voornemens! Aan deze klachten is immers vaak wat te doen. En: hoe eerder, hoe beter.

De afdeling Preventie van GGZ Land van Cuijk en Noord-Limburg start diverse trainingen voor mensen met bovengenoemde klachten. Resultaat van de trainingen is dat u minder (last van uw) klachten ervaart, meer in het “nu” kunt leven en toekomstige klachten beter kunt voorkomen.

Bij voldoende aanmelding starten op korte termijn in Boxmeer of Gennep:

Mindfulness: aandachttraining (NIEUW!) en Voluit leven: training in levenskunst (NIEUW!) bij klachten van stress, somberheid, piekeren, paniek, pijn of de wens meer in het “hier en nu” te leven;
Omgaan met stress bij stress door werk- en/of thuissituatie;
In de put, uit de put bij somberheidklachten;
Angst de baas bij angstklachten en Geen paniek bij paniekklachten.
Psychiatrie in de familie voor naasten van mensen met ernstige psychische of psychiatrische klachten.

In Mindfulness oefent u met meditatie en yoga: weinig praten en veel doen. De oefeningen maken duidelijk hoe u –vaak op de automatische piloot- omgaat met de weersomstandigheden in uw leven. Door daarbij stil te staan leert u meer afstand te nemen van uw klachten of problemen. Hierdoor kunt u andere keuzes maken, zodat u minder (last van uw) klachten ervaart en meer in het “nu” bent.

Voluit leven bevat kleinere (meditatie)oefeningen en richt zich op vragen als: wat is voor mij werkelijk belangrijk in het leven? Hoe kan ik juist meer doen wat ik zo belangrijk vind? Hoe kan ik meer in het “nu” zijn en meer genieten? Voor Mindfulness en Voluit leven hoeft u niet bekend te zijn met yoga of meditatie.

De trainingen Omgaan met stress, In de put, uit de put, Angst de baas en Geen paniek richten zich op vaardigheden als beter ontspannen, realistisch denken, opkomen voor uzelf.

In Psychiatrie in de familie leert u hoe u goed voor de ander kunt (blijven) zorgen, zonder uzelf uit het oog te verliezen. U krijgt meer achtergrond over psychische en psychiatrische klachten, wisselt ervaring uit en ontdekt vooral wat uzelf nodig heeft om goed op de been te blijven.

Kunt u of wilt u niet in een groep deelnemen? Dan kunt u de training In de put, uit de put of Omgaan met stress als individueel traject te volgen. U werkt dan zelf de trainingsmap door en krijgt telefonische begeleiding van een trainer van de GGZ.

Meer informatie of aanmelden
Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met de afdeling Preventie, GGZ Land van Cuijk en Noord-Limburg, telefoon (0485) 847 366, e-mail: preventie@ggzlvc.nl.

Tijdens een kennismakingsgesprek bekijken we wat uw klachten zijn, wat u wilt leren en welke training daarop aansluit. Na dit gesprek wordt besloten of u kunt en gaat starten.