Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie Museum het Petershuis in Gennep

Geplaatst op: maandag 3 januari 2011


Uitgebreid Programma van Lezingen en Film rond Tentoonstelling ‘Ubi Vult Spirat’ in Museum Het Petershuis

Pater Frans Wijnen Vertelt over Congregatie van de Heilige Geest

Tot 20 februari a.s. is in Museum Het Petershuis in Gennep de tentoonstelling ‘Ubi Vult Spirat’ te zien. Hiermee wordt het leven en werk van 20 Gennepse ‘paters’ van de Heilige Geest weergegeven met unieke foto’s, film en objecten. Verspreid over de looptijd van de expositie organiseert het museum tevens een aantal lezingen en filmavonden over onderwerpen die verband houden met culturen in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, de missie en het (moderne) ontwikkelingswerk. Op woensdag 12 januari bijt pater Frans Wijnen, bestuurslid van de Nederlandse Provincie van de Spiritijnen, de spits af met een lezing over de congregatie van de Heilige Geest.

De ‘paters’ van de Heilige Geest wonen al tachtig jaar op dezelfde plek aan de Spoorstraat in Gennep. Maar hoe is de congregatie ontstaan? Wat zijn haar uitgangspunten? Wat bezielde de broeders en paters om missionaris te worden in een ver, vreemd land? Welk leven hebben ze geleid in de lange periode tussen het vertrek uit het noviciaat en de terugkomst naar Gennep als man op leeftijd? Op welke wijze zet de congregatie het werk momenteel voort? Pater Frans Wijnen zal tijdens zijn lezing in Museum Het Petershuis, ondersteund door uniek beeldmateriaal, een antwoord geven op al deze vragen tijdens een lezing op 12 januari a.s. in Museum Het Petershuis. De inloop is vanaf 19.30 uur, aanvang van de lezing om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 3,50 per persoon. Een mogelijkheid tot bezichtiging van de expositie ‘Ubi Vult Spirat’ is bij de prijs inbegrepen.

Het verdere programma rondom de thema-expositie ‘Ubi Vult Spirat’ is als volgt:

Woensdag 19 januari, 20.00 uur:
Film ‘Marskramers van God’ van Hans Heijnen
Lezing over de huidige situatie in Brazilië door Francine Olde Heuvelt.

Woensdag 26 januari, 20.00 uur:
Lezing over microkredieten door Jo Opsteegh, voormalig directeur Rabobank en bestuurslid Stichting GESP
Lezing over (primitieve) betaalmiddelen in Afrika door Jos Eijsermans

Woensdag 9 februari, 20.00 uur:
Lezing over Afrikaanse culturen (ondersteund met foto- en filmmateriaal) door pater Harrie Tullemans, voormalig missionaris in Tanzania en Oeganda, momenteel pastor te Oeffelt.

Woensdag 16 februari, 20.00 uur:
Filmavond van Stichting GESP over ontwikkelingshulp in Nicaragua, ingeleid door Leo Faassen, voorzitter van Stichting GESP.

De inloop van iedere avond is vanaf 19.30 uur. Aanvang van het programma: 20.00 uur. Entreeprijs: € 3,50 per persoon per avond. Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Zie voor de laatste berichten: www.museumhetpetershuis.nl.
Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Dat kan via de website of telefonisch tijdens de openingstijden van het museum op nummer 0485-514400.

De tentoonstelling ‘Ubi Vult Spirat’ is tot 20 februari a.s. in het museum te bezichtigen. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur.