Deel dit artikel ‹ Terug

Lisette van de Steeg uit Boxmeer ontmoet Nao-robot

Geplaatst op: donderdag 25 november 2010


Lisette van de Steeg uit Boxmeer ontmoet Nao-robot tijdens Bèta Girlsday bij Technische Universiteit Eindhoven

Eindhoven, 25 november 2010 – Lisette van de Steeg (16 jaar) uit Boxmeer was één van de 65 meiden die op woensdag 24 november deelnam aan de Bèta Girlsday bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Deze dag, speciaal voor meiden uit 5 vwo, werd voor de derde keer georganiseerd door de universiteit. Belangrijk uitgangspunt was om meiden te laten zien wat een bèta technische studie precies is en wat je ermee kunt worden. Dit door de meiden zelf de mogelijkheden te laten ervaren. Het wegnemen van vooroordelen en hulp bij de studiekeuze waren tevens belangrijke peilers van de dag.

De TU/e wilde laten zien dat techniek behalve ontzettend leuk en uitdagend, ook maatschappelijk relevant is. Dit laatste werd bekrachtigd door een bezoek aan Philips Healthcare in Best.

Studiekeuze
Lisette van de Steeg zit op het Elzendaalcollege in Boxmeer. Ze weet dat ze een technische opleiding wil gaan doen na haar middelbare school, maar weet nog niet precies welke. Voor veel meiden was het een eye-opener dat de verschillende bacheloropleidingen aan de TU/e zo breed zijn. “Je kunt eigenlijk alle kanten op”, aldus Lisette . “Wat ik ook leuk vond, was dat je de hele dag met allemaal meiden was. In de klas zit ik normaal gesproken met veel meer jongens. Mijn zus studeert Biomedische Technologie aan de TU/e, dus ik wist al wel het een en ander van de universiteit. Maar na deze dag heb ik een nog beter beeld gekregen.”

Nao-robot
“De TU/e had een informatiemarkt georganiseerd waar allerlei demonstraties werden gegeven. Ik vond zelf de Nao-robot van de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences het allerleukst.” Dit is een ‘huisrobot’ die senioren langer zelfstandig thuis laat wonen door hen te volgen door het huis, hun gewoontes te leren, verstandige adviezen te geven, de luchtbehandeling hoger of lager te zetten en een arts te waarschuwen als er problemen zijn.

Bedrijfsleven
’s Middags gingen de 65 meiden met bussen naar Philips Healthcare in Best, dat zich richt op het ontwikkelen van intuïtieve, vereenvoudigde en technologische oplossingen voor de gezondheidszorg. Verdeeld in groepjes, bezochten de meiden diverse demonstraties, zoals MRI-scans, CT-scans en ultrasoundsystemen. Lisette vertelt: “het was heel interessant om de toepassing van techniek te zien in allerlei apparaten voor de zorg. Normaal gesproken kom je niet zomaar op dit soort plekken.”
advertentie