Deel dit artikel ‹ Terug

Primeur in Zoo Parc Overloon: dwergnijlpaard geboren

Geplaatst op: dinsdag 23 november 2010


Na maanden vol spanning te hebben afgewacht, is vandaag dé dag gebleken. Voor het eerst in de geschiedenis van Zoo Parc Overloon is er een dwergnijlpaard geboren! Vannacht is Bagatelle bevallen van een mini-dwergnijlpaard. Al is een baby van ongeveer zeven kilo niet echt mini te noemen. Het jong is een vrouwtje en moeder en dochter maken het goed al zullen komende weken wel erg spannend zijn.

Het is de eerste keer dat Bagatelle voor nageslacht zorgt. Zo’n eerstgeborene brengt altijd extra spanning met zich mee. Zorgt de moeder goed voor haar jong, laat ze het drinken en groeit het jong voorspoedig? Tot nu toe doet Bagatelle het fantastisch. Ze houdt haar dochter goed in de gaten en is erg zorgzaam. De vader van de pasgeborene, Albert, zal zich niet met de opvoeding bemoeien.

Aan de geboorte van het jong gingen heel wat paarpogingen vooraf. Dwergnijlpaarden zijn solitaire dieren en leven het liefst alleen. Ook in Zoo Parc Overloon leven het mannetje en vrouwtje gescheiden van elkaar. Alleen tijdens de twee á drie dagen dat het vrouwtje bronstig is, laat ze het mannetje toe. De eerste paar keren dat Albert bij Bagatelle werd gelaten, bleek ´de daad´ echter nog een hele opgave voor de onervaren dieren! Tijdens een vrijpartij tussen dwergnijlpaarden geven klieren in de huid een schuimachtige substantie af. Dat maakt beide dwergnijlpaarden spekglad met het gevolg dat Albert moeite had om bovenop Bagatelle te klimmen. Toen dat uiteindelijk wel lukte, zat hij ook nog aan de verkeerde kant. Oefening baart gelukkig kunst, met een prachtige dochter als resultaat!

Bezoekers van Zoo Parc Overloon kunnen met een beetje geluk de nieuwste telg bewonderen. Moeder en dochter hebben twee verblijven tot hun beschikking, waarvan het ene verblijf goed zichtbaar is voor bezoekers.

Dwergnijlpaarden komen oorspronkelijk voor in West-Afrika, met name in tropische bossen langs rivieren. Het is een bedreigde diersoort waar Europese dierentuinen een fokprogramma voor hebben opgezet. Er worden weinig dwergnijlpaarden geboren in dierentuinen en als er jongen worden geboren zijn het meestal vrouwtjes. Om te proberen erachter te komen wat hier de oorzaak van is, wordt door diverse Europese dierentuinen deelgenomen aan een hormoononderzoek bij dwergnijlpaardvrouwtjes. Ook Zoo Parc Overloon doet aan dit onderzoek mee door mest in te zamelen. Hoewel in het Brabantse dierenpark een vrouwtje is geboren, hopen we wel een goede bijdrage te kunnen leveren aan het onderzoek.
advertentie