Deel dit artikel ‹ Terug

Maas en Viltmars op 1 juli

Geplaatst op: dinsdag 12 juni 2007


Al meer dan 40 jaar weten ongeveer 1400 wandelliefhebbers in juli Oeffelt te vinden voor een wandeltocht door een uniek landschap.

Dit jaar zijn de routes wederom vernieuwd en kan de wandelaar genieten van de veelzijdige omgeving. De wandelvereniging “Un eindje um”neemt U mee langs de mooie natuur van Maas en Vilt. Vanaf het startbureau gaan we richting oude buurtschappen zoals De Heide en Het Kruispunt.

Het Kruispunt was in vroegere jaren een wereld beroemd Kruispunt van spoorlijnen, want hier kruiste de lijn Nijmegen-Venlo met de lijn Wesel-Boxtel. Oeffelt kende in die tijd maar liefst drie stations, op dit moment is hier niet zoveel meer van over, maar de route gaat wel over het oude traject van het zogenaamde “Duitse lijntje”, een spoordijk omringd met veel groen. Daarna zien we dan de Oeffeltse Vilt, een plas water die ontstaan is door de klei-winning voor de steenproductie van de nu nog steeds volop draaiende steenfabriek op Het Kruispunt. Op dit moment is het een prachtig natuurgebied met veel watervogels. Via het Hoog Werveld komen we dan langs De Beugense Vilt. Dit was vroeger een oude maasarm. Ook hier zien we een prachtige ontwikkeling van de natuur.

Langzaam maar zeker naderen we de dijk die de dorpen in deze buurt beschermd tegen de onvoorspelbare waterstanden van de Maas.
Na de dijk komen we dan in een voor Nederland zeldzaam gebied, namelijk het Maasheggen gebied. Hier zien we meidoorns, die ervoor zorgden dat het vee in de wei bleef, een natuurlijke afscheiding van vaak kleine percelen weidegrond. Vroeger werden deze heggen gekapt en gevlochten om de afscheiding nog dichter te maken, en deze techniek wordt nu in deze regio weer volop toegepast. U zult hier op verschillende plaatsen getuige van zijn. Ook wordt hier ieder jaar het Nederlands kampioenschap heggenvlechten georganiseerd.

U nadert nu de Maas in al zijn schoonheid…wandelt u de kortere routes dan blijft u langs de Maas wandelen maar gaat U voor de 25, 30 40 en 50 km dan loopt U via de maasbrug de Maas over en de provincie Limburg in. Op de brug hebt U een werkelijk grandioos uitzicht over de Maas, de uiterwaarden met zij maasheggen de heuvels van Mook en verder Duitsland in.

Na de prachtige bossen van Gennep keren de 25 en 30 km weer richting Brabant, maar de 40 en 50 km brengen nog even een bezoek aan Duitsland. U zult bij het passeren van de grens direct zien dat we hier nog te maken hebben met een agrarische cultuur die ons doet denken aan de jaren 60/70. Veel gewassen zoals gerst rogge en haver, en er is weinig te zien van intensieve veeteelt zoals grote varkens- en kippenbedrijven. Het is hier nog lekker rustig en dus ook fijn wandelen. Deze streek staat bekend om zijn asperge(spargel) teelt.
U zult dit wel merken als U dorpskern van Kessel binnenkomt. 4 Restaurants bieden deze specialiteit aan. Hier is tevens een rustplaats. Daarna gaat U via een prachtig riviertje, De Niers genoemd, weer terug naar Nederland. De Niers mondt trouwens tegenover Oeffelt in de Maas uit.

Starttijden: 50, 40, 30, en 25 km: tussen 06.00 en 09.00 uur
Starttijden: 20, 15. 10 en 5 km: tussen 08.00 en 11.00 uur

Startbureau: café De Wijngaard in het centrum van Oeffelt.
Parkeren: Tegenover het startbureau.
Inlichtingen: Frank Coenen, tel 06-23280337 of Hans Tijssen 0485-362228.
advertentie