Deel dit artikel ‹ Terug

Is uw defibrillator al aangemeld?

Geplaatst op: donderdag 28 oktober 2010Snel ingrijpen bij een hartstilstand redt levens. Daarom wil de landelijk opererende Stichting Kies voor Leven naar een nationaal dekkend netwerk van AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) die 24 per dag bereikbaar zijn. Na een recente inventarisatie bleek dat er al ruim 180 AED’s aanwezig zijn in de regio Noordelijke Maasvallei, maar nog niet alle aanwezige defibrillatoren zijn aangemeld bij AED-Alert. Hierdoor laat de dekking nog veel ‘witte vlekken’ zien. We verzoeken daarom iedere organisatie of ondernemer die een AED heeft dit bekend te maken bij http://www.aedalert.nl/.

Als bij een hartstilstand binnen zes minuten reanimatie of defibrillatie plaatsvindt, is de overlevingskans van het slachtoffer vele malen groter dan wanneer dit langer duurt. Hulpverlening bij een hartstilstand kan worden verleend met een AED. Omdat die zes minuten cruciaal zijn ontstaan er overal in Nederland steeds meer zogenaamde 6 minuten zones. Vrijwilligers binnen deze zone, die zijn aangemeld bij het Reanimatie Oproepsysteem ‘AED Alert’, krijgen na een 112-melding een sms met de locatie van het slachtoffer en van het dichtstbijzijnde AED-apparaat. Het is de bedoeling dat zij daarheen gaan en het slachtoffer gaan reanimeren en/of defribrilleren.

Ook de acht aangesloten acht (8) gemeenten in de Noordelijke Maasvallei willen naar een dekkend netwerk van AED's en vrijwilligers. Daarin wordt samengewerkt met de Veiligheidsregio's Brabant-Noord (Den Boch) en Limburg-Noord (Venlo). Via de Veiligheidsregio's kunnen de aanwezige AED’s en vrijwilligers worden aangesloten op het AED Alert. Dit is pas effectief als er sprake is van een goede dekking met AED’s en vrijwilligers over alle gemeenten. Het is daarom belangrijk dat alle bezitters van een AED dat melden bij http://www.aedalert.nl/ .

U wilt meer weten? Bel dan Toon Hermsen. Zijn telefoonnummer is 0485-451847. Of mail naar info@kiesvoorleven.nl
advertentie