Meer samenwerkende gemeenten
Laatste fase vernieuwing De Valuwe van start_ Deel dit artikel ‹ Terug

Laatste fase vernieuwing De Valuwe van start

Geplaatst op: donderdag 21 juni 2018


De wijk De Valuwe in Cuijk beleefde dinsdag een bijzonder moment. Bewoners vierden er samen met Mooiland, de gemeente Cuijk en bouwbedrijf Van der Heijden de start van de laatste fase van de vernieuwing van De Valuwe. De wijk verdient door de vernieuwing en de inzet van bewoners een imago als een gevarieerde en prettige woonplek.
In De Valuwe maakten de afgelopen jaren al talloze huurwoningen plaats voor gloednieuwe, betaalbare huurwoningen. Ook verbeterde Mooiland vele bestaande huurwoningen in de wijk. In de vierde en laatste fase van de revitalisering van De Valuwe nemen 41 sociale huurwoningen de plaats in van tientallen oude woningen. De officiële start van de sloop van die woningen begon dinsdag. De daadwerkelijke sloop start zodra de gemeente hiervoor groen licht geeft.

Duurzaam
Na de sloop begint dit najaar de daadwerkelijke bouw van de huurwoningen in de vierde fase. De duurzame woningen worden bijna energieneutraal gebouwd (BENG). Dat betekent dat ze maximaal geïsoleerd zijn met onder meer driedubbel glas. De woningen worden verwarmd met aardwarmte en hebben daarom geen aansluiting meer op het gasnet. BENG is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van huurders; zij betalen minder stookkosten. Ook krijgen ze meer comfort.

Variatie

De sloop van oude woningen en de bouw van nieuwe huizen was de afgelopen jaren aan de orde van de dag in De Valuwe. Woningcorporatie Mooiland bracht meer variatie aan in de beschikbare huurwoningen. Dat maakt De Valuwe interessant voor meerdere doelgroepen, en dat brengt meer variatie in de wijk. Die variatie zorgt voor een prettige en leefbare woonomgeving.

Aandacht voor leefbaarheid
Naast een nieuwbouwopgave ligt er in de wijk ook een sociale opgave. Samen met de bewoners, Wijkraad de Valuwe en de gemeente heeft Mooiland de afgelopen jaren allerlei initiatieven genomen om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Daarmee verbeterde ook het imago. De komende periode bezoeken de drie partijen alle delen van de wijk om te kijken wat er nog aangepakt moet worden. Bijvoorbeeld het verlichten van donkere plekken en oplossingen voor zwerfvuil. Ook wordt de verkeersveiligheid in beeld gebracht.

Trots
Anne Wilbers, bestuurder van Mooiland, bedankte de bewoners dinsdag voor hun geduld tijdens de grootscheepse vernieuwing van De Valuwe. Wilbers wees verder op het ‘unieke’ karakter van revitalisering en de prettige samenwerking met alle betrokkenen. “Het was een enorme klus. maar we zijn er trots op dat er nu een wijk staat waar het prettig samen wonen is.”