Carnaval voorbij, Boekenweek nabij

Column S.F.Nar
vrijdag 28 februari 2020


Als je deze column leest is carnaval 2020 reeds een aantal dagen voorbij en komt de Boekenweek nabij. Jullie Nar wil aandacht besteden aan twee belangrijke gebeurtenissen op zaterdag 7 maart respectievelijk zondag 8 maart. Op de Zevende van de Derde vindt vanaf 19.58 uur in de schouwburg van Cuijk het rebelse spektakel Boek@Bal van schrijversplatform De Kneep plaats met een knappe keur aan regionale schrijverstalenten die jouw verstand en hart willen prikkelen. Op de Achtste van de Derde is het Internationale Vrouwendag. Nog altijd hoog nodig in dit tijdsgewricht waar narcistische potentaten zoals Donald Trump, Vladimir Poetin, Recep Tayyip Erdogan en Xi Jinping nog immer als grootvorsten regeren. Ik probeer deze twee achtereenvolgende evenementen al speels schrijvend aan elkaar te knopen.

De 5en80stigste Boekenweek staat van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart in het tomeloze teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Van de dromerige dwarse denker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rabiate rebel die zijn vlijmscherpe pen als wapen gebruikt tegen de bestaande toestand. De rebellen van de literatuur en de wetenschap hebben immer ons denken beïnvloed en hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters houden ons een messcherpe spiegel voor en laten ons nadenken over wie we zijn. Het Boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette’ is geschreven door Annejet van der Zijl(57) en krijg je cadeau bij aankoop van ten minste € 15,00 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay van dit jaar is ‘Generaal zonder leger’ en geschreven door de bekende schrijver, columnist en tv persoonlijkheid Özcan Akyol(35). Het essay is tijdens de Boekenweek voor € 3,75 verkrijgbaar.

Het derde regionale Boek@Bal staat ook volledig in het teken van de rebel annex dwarse denker. Met dwarse wetenschappers als Theo Engelen, ooit hemelbestormer op de Radboud Universiteit en Linda Drijvers, huidige heldin op deze universiteit van Noviomagum. Engelen predikt: “Weg met de ambtenaren!” en Drijver neemt ons mee naar de magische wereld van lichaamstaal en al dan niet grootse gebaren. De columnisten F & F (Franzen & Fleuren) gaan op zoek naar de rebel in zichzelf. John van Raaij verzamelt woorden van kritische tekstdichters uit ons oostelijk buurland zoals Wolf Biermann. En zo zullen nog diverse bovengemiddelde talenten uit het Land van Cuijk en Noord Limburg via korte verhalen, cabaret, dans, gedichten en muzikale stukken hun rebelse creaties vorm geven: Lotte Samarah Hermens, Renate Marlis en Gerard Sonnemans; Text Free; Seline Hemming; Karin Wildenberg, Camilya Mamedova; Bart Jan Baartmans, Jos Kuijpers, Hanne van de Rijdt, Peter Verdijk, Mohadin Suleiman en Like Crossroads. De rebels vlotte presentatoren zullen zijn: Eefke Peeters en Marco van de Plasse.

Na dit bijzondere Regionale Boek&bal aandacht voor de Internationale Vrouwendag. Een boek dat jullie Nar in dit verband sterk wil aanbevelen is “De man van veel’ van schrijfster Karin Amatmoekrim. In deze roman wordt het indrukwekkende levensverhaal van de Surinaamse mensenrechtenactivist Anton de Krom verteld: van zijn jeugd in Suriname tot zijn rol in het verzet tijdens WO 2. Hij zette zich in voor gelijkheid. Ook aan te prijzen valt het werk van twee Joodse vrouwelijke kunstenaars: Etty Hillesum en Charlotte Salomon. Zij vierden met de dood voor ogen het leven. Beiden stierven in Auschwitz. Maar door de dagboeken, schilderijen en brieven die zij na lieten, leeft hun levenskunst nog voort tot de dag van vandaag. Hun levenskunst getuigt namelijk van zoveel innerlijke kracht als schoonheid, dat deze nu nog hoogst actueel is. Ik zou wederom willen zeggen: ‘Opdat we nooit vergeten.’

S.F. Nar