Boeren in opstand?

Column S.F.Nar
maandag 30 september 2019


Het Kamerlid voor D66 Tjeerd de Groot werd op maandag 9 september ineens een bekende in de agrarische wereld. Maar beslist geen schatje in het rurale deel van ons land. Wellicht werd hij wel de held van een deel van de stedelingen in Nederland. Dit Tweede Kamerlid van D66 bracht het volgende explosief de media in: “Halveer de veestapel.” De Nederlandse veestapel moet, volgens hem, met de helft krimpen. Door 50 miljoen minder kippen en 6 miljoen minder varkens te houden, neemt de uitstoot van stikstof drastisch af en komt er ruimte voor woningbouw. Hij beweerde verder het volgende: “Van de Nederlandse stikstofuitstoot is 70% afkomstig van de landbouw, waarvan een groot gedeelte uit de intensieve veehouderij. Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1% . De verhouding is compleet zoek. D66 pleit voor de overstap naar kringlooplandbouw, die de aarde minder belast en beter is voor het dierenwelzijn. Ook leidt deze vorm van kringlooplandbouw tot minder dieren. Als boeren deze kans niet pakken, kunnen ze ervoor kiezen te stoppen. “

Agrarische hoon werd zijn deel, ook vanuit de politiek met voorop de regeringspartijen CDA, CU en VVD. Medestanders komen vooral van Groen Links, SP en Partij voor de Dieren. D66 is ook een coalitiepartner, maar een liberale met een vleugje linksigheid en vooral veel opportunisme. Haalt de zetels absoluut niet op het platteland, maar vooral in de stad en suburbane gebieden. Heb de partij dan ook niet horen pleiten voor een maximale snelheid op de autowegen van hoogstens 90 km. Geen krachtig pleidooi van Rob Jetten gelezen om drastisch minder te gaan vliegen naar vooral (vakantie)gebieden over de gehele wereld. Geen voorstel om Schiphol te halveren. Geen partijstatement om minstens de helft minder vlees te gaan eten. Ook lees ik nergens een D66 standpunt om de stedelijke woningproductie drastisch te gaan verminderen vanwege de aanzienlijke milieuproblematiek in de overbevolkte Randstad , die geheel lijkt dicht te slibben met woningen, bedrijven en autowegen. Met als gevolg hopeloos sterk stijgende grondprijzen, waardoor voor wonen een torenhoge prijs betaald moet worden. Wordt er in onze stedelijke, neoliberale, kapitalistische samenleving nog wel gelet op de sociaal zwakkeren op de woningmarkt?

Mijn vragen aan D66 zijn dan ook: Waarom voert D66 zo’n hetze tegen Nederlandse boeren en tuinders? Wil D66 soms geheel af van de agrarische sector? Voedsel is een eerste levensbehoefte en dat heeft een prijs. Veilig, voldoende en duurzaam gemaakt voedsel is een van de kernuitdagingen in deze eeuw. De Europese subsidies ondersteunen de landbouw zodat de consument een redelijke prijs betaalt en de boer een eerlijk inkomen heeft. Deze investering is in mijn ogen verstandig en rechtvaardig tegenover de familiebedrijven die hard werken en ons landschap al eeuwenlang vormgeven. De Nederlandse landbouw en tuinbouw is hoog innovatief en wereldkampioen in kennis over onder meer koeien.

Even voor de helderheid, duidelijkheid en eerlijkheid. Mijn vader stamt uit een groot agrarisch gezin te Oeffelt. Mijn grootvader was een kleine boer met een gemengd agrarisch bedrijf. Een oom van me heeft in de jaren vijftig nog even geprobeerd het te kleine en versnipperde familiebedrijf voort te zetten. Tevergeefs. Heb derhalve een zwak voor familiebedrijven in de agrarische sector. En met varkensbaronnen en megastallen heb ik dan ook niks. Wel vraag ik me oprecht af als het gaat om milieu of dierenwelzijn: hoeveel schieten we er echt mee op als de boeren gedwongen worden om te stoppen en we afhankelijk worden van het buitenland? Welke stedeling heeft ooit een koe, varken of kip echt recht in de kont gekeken? Gelukkig zijn er tv-programma’s bij de NPO (KRO/NCRV) zoals Onze Boerderij en Boer zoekt Vrouw die tegenwicht bieden aan de geïndoctrineerde stedeling, die vaak weinig of niets afweet van de agrarische problematiek. Hetgeen leidt tot toenemend onbegrip en nog meer regelzucht. Om hoorndol van te worden. Waar blijft de echte discussie tussen boeren, burgers, bestuurders en ambtenaren? Of wil de samenleving dat de boeren in opstand komen en Den Haag dagenlang gaan bezetten onder aanvoering van een massale paardenbrigade van De Metworst en de agrarische productie een week lang geheel stil komt te liggen?

S.F. Nar