Swingend Boek&Bal te Cuijk

Column S.F.Nar
vrijdag 29 maart 2019


Vrijdagavond 23 maart jl. vond in Amsterdam het bijna altijd spraakmakende Boekenbal 2019 plaats. Plezierige pleisterplaats voor schrijvers, dichters, tekstschrijvers, uitgevers en andere genodigden. Drinkend, dansend, voor een nacht even een ander. Het altijd het journaal halende begin van de Boekenweek, die dit jaar in het teken staat van ‘De moeder de vrouw.’ Met de moederfilosoof des vaderlands Connie Palmen, maar ook met de Stine Jensen, de jongere versie van Limburgse Connie met wortels in Denemarken. Jan Siebelink schreef het geschenk voor de boekentiendaagse van 23 tot en met 31 maart in de vorm van een brief aan zijn moeder ‘Jas van belofte’ en het boekenweekessay is ‘Mijn moeders strijd’ van Murat Isik. Met ook aanwezig Peter Buwalda en zijn nieuwste roman ‘Otmars zonen’, na zijn geweldig ontvangen debuutroman ‘Bonata Avenue’ uit 2010. En natuurlijk ontbrak Freek de Jonge niet, vooral cabaretier, die zijn groot ongenoegen over de spraakmakende en omstreden overwinningsspeech op woensdagavond 20 maart jl. van Thierry Baudet van FvD liet blijken door de openingsspeech van de CPN-voorzitter Eveline Aendekerk te verstoren. Hij verhief zijn stem en uitte zijn ongenoegen over het feit zij begon over de aanslag in Utrecht en niet over de speech van Baudet. En dan vooral over zijn omstreden passage: “We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen. En bovenal worden we ondermijnd door onze bestuurders. Een kliekje omhooggevallen netwerkers, die nog nooit een boek hebben gelezen in hun leven… “ Timing was dit keer absoluut geen sterk punt van Freek de Jonge. Eigenlijk vooral een gênante vertoning van Freek.

Gelukkig heeft het Land van Cuijk en Maasduinen sinds 2018 een eigen Boek&Bal. Al voor de tweede maal. Zelfs op een hele middag en flink deel van de avond. En wel op zondag 31 maart van 14.00 tot 22.00 uur in de schouwburg van Cuijk, die Potteriaans omgetoverd is tot een Museum van het Vergeten Verhaal. Op maar liefst 5 podia dragen regionale vertellers en de twee vippies Emile Roemer en René Bastiaans verhalen voor, historische gebeurtenissen uit onze streek, die schrijvers uit de regio fris en gaaf hebben opgepoetst. Diverse schrijvers treden zelfs op om hun eigen verhaal wervend voor het voetlicht te brengen. 45 acts zijn te bewonderen met ook veel muziek van bands als Zand & Grind, Prat op Plat, The Allyway, Mia Dekkers, Ahmad Ashram en de afsluitende coverband ‘Van Gennep,’ die vanaf 17.00 uur het publiek aan het swingen gaat brengen.

Een feest voor fijnproevers van verhalen in het Nederlands, onze moerstaal. Taal van ons hart. Stichting De Kneep is voor de tweede keer de organisator van dit groots opgezette literaire festival in deze regio. Weer op de laatste dag van de Boekenweek. Zeker de mooie moeite waard om een kaartje voor slechts 10 euro te kopen voor dit volstrekt unieke vertelfestival. Je kunt gaan genieten van het werk van regionale schrijvers als John van Raaij, Noud Gosens, Cora Leek, Geurt Franzen, Gerard Sonnemans, Mientje Wever, Marieke Nillesen, Jan van Bergen, Frank Houtappels, Piet Reijs, Lotte Samarah Hermens, Paul Kater, Frans Fleuren, Clemens Weijmans, Jan Timmermans, Marco van de Plasse, Monica Boschman en Karin Wildenberg. Naast de twee hoge en soms ook hoog geëerde gastvertellers R & B zullen als podiumvertellers bekenden uit onze regio optreden zoals Harry van Heijster, Roger Bergholtz, Marech (net 17, een asielzoeker uit Congo en nog volstrekt onbekend, die een sprookje zal vertellen uit zijn geboorteland), Harrie Nabuurs, een 90-plusser, Petra Berkers, Marijke van Bergen, Rein Verhoeven en Joop Bosmans.

Het Boekenbal 2019 werd landelijk geopend te Amsterdam in het Internationaal Theater op vrijdagavond 23 maart en zal regionaal afgesloten worden in de schouwburg van Cuijk als Boek&Bal op zondag 31 maart. Lees deze column gretig en nodig familie, vrienden en bekenden uit om de pracht en de macht van het woord aanstaande zondag te aanhoren omlijst door mooie muziek. Drinkend, dansend, voor een avond even een ander.

S.F. Nar
advertentie