RomCom

Column door Eefke Peeters
donderdag 9 december 2021

Nog even en we wonen met zijn allen officieel in de Gemeente Land van Cuijk. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met de beleidsmakers over deze grote stap. Door die gesprekken sta ik 100% achter één gemeente Land van Cuijk. Het zal gaat ons simpelweg meer slagkracht geven. De gevleugelde uitspraak is niet voor niets: ‘There is strength in numbers!’

Maar ik hoef niemand te overtuigen van de voordelen. Ik ben er nu even om mee te mijmeren in de nostalgie die dit ook met zich meebrengt. Want, het is wel een afscheid. En natuurlijk blijven alle 32 dorpen en één stad hun eigen identiteit en naam behouden. Sterker nog, ik denk dat deze identiteit alleen maar zal versterken.

Ik ben zelf geboren in Boxmeer, ben deels opgegroeid in Katwijk, maar heb ook in Sambeek gewoond en in Maashees en momenteel woon ik in Sint Anthonis. En het was en is allemaal oprecht heel anders qua mentaliteit. Sterker nog, ik heb in Boxmeer in een stuk of vijf verschillende wijken gewoond en dat was allemaal al anders. Natuurlijk ligt het ook aan je zelf en de levensfase waarin je zit. Als kind ken je vaak alle andere kinderen in de wijk. Wij waren altijd buiten dus dit was als één grote soort familie voor mij. Nu ken ik de mensen in mijn huidige straat ook redelijk, maar dat is dan meer omdat ik vaak de pakjes aanneem. Dus ik weet dat een dame onwijs van schoenen houdt en van goede shampoo en de buurman van een paar huizen verder speelt gitaar en houdt van wijn.

Pas reed ik samen met mijn dochter door een wijk waar zes kinderen in één straat waren geboren. Toen dachten wij meteen: hoe leuk is dat voor de ouders en de kinderen! Maar wie weet spreken ze elkaar wel nooit? Ik hoop zo van wel. Ik hoop dat hun leven als een soort romcom film is. Dat de moeders iedere woensdagavond ‘s avonds (eindelijk weer) een glas wijn drinken en toastjes met brie en filet americain eten en eerlijk kletsen over hun (vernieuwde) leven. En dat de vaders voetbal en Formule 1 kijken met een biertje of gaan sporten. En dat de kinderen samen opgroeien en buiten spelen en misschien worden er wel een paar verliefd op elkaar. Ja, ik weet het hoe cliché, maar dat mag bij een RomCom. Die horen juist aan elkaar te hangen van clichés. En de wereld zou soms toch best een beetje mogen lijken op een romantische comedy in plaats van een eindeloos durende thriller, waarvan niemand het einde écht kan voorspellen. Dus ik mijmer graag over alle plekken waar ik heb gewoond, waar ik nu woon en waar ik nog naartoe wil. Want in feite hebben we zelf alle ingrediënten en kiezen we zelf het genre uit. Dus zeg het maar; waar ga jij voor?


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie