Samhain

Column door Eefke Peeters
donderdag 28 oktober 2021


Heej Eef, als heks vier je zeker wel Halloween? Nee, zeker niet! Als heks vier je Samhain. En niet alleen met een leuke pompoen voor de deur. Nee, Samhain is feitelijk het Heksen Oud & Nieuw.

Hekserij gaat terug naar voor Christus, vandaar dat veel mensen de hekserij ook vertalen als de oude religie. Hierin vierden men Samhain dus als begin van het nieuwe jaar. Want de aarde begint zich vanaf nu voor te bereiden op een nieuwe cyclus van het leven.

Dit is ook de tijd om ook bij jezelf naar binnen te gaan. Terugkijken naar je verleden, los te laten wat jou niet meer dient en vooruit te kijken naar de toekomst en daar voorbereidingen voor treffen.

Samhain vier je met vuur en daar ben ik dol op. Niet alleen op grote kampvuren, maar ook een vuurkorf in de tuin, de open haard of gezellig kaarsjes aan. Met Samhain zelf ligt het voor de hand om lampen uit te doen en enkel gebruik te maken van vuur als lichtbron. Op deze dag is het ook een traditie om het lievelingseten te koken van een dierbare overledene en hier een extra bordje voor te maken. Het gaat natuurlijk om de symboliek, dus je hoeft heus geen vol bord klaar te zetten. Dat is dan wel erg zonde. Een hapje van alles is genoeg. Maar natuurlijk eet je die dag dan zelf ook het lievelingseten van diegene die je mist. Waardoor verstofte herinneringen weer helder kunnen worden.

In de lente komen bloemen als magie uit de grond. Maar niet wanneer er geen zaadjes zijn om vanuit te kunnen ontspruiten. Dit is ook voor ons dus de tijd om na te denken over wat je zelf zou willen zaaien voor aankomend jaar. Dit kun je letterlijk planten door met die gedachte of intentie een zaadje te planten. Deze kun je dan met Pasen of beter gezegd Ostara, buiten planten zodat het echt verder kan gaan groeien. Heb je geen zin, plek of tijd om echt iets te planten dan kun je het ook in je hoofd planten. Als een mooie groeiende gedachte voor het aankomende jaar.

Wat zou jij wel willen planten en oogsten volgend jaar?

Waar ik normaliter ieder jaar iets in de trant van kracht, energie, of lef plant, ga ik dit jaar eens voor iets heel anders. Dit jaar plant ik liefde. Dat doe ik met paardenbloemenzaadjes. Zodat de wind met met mij mee kan doen als deze is uitgebloeid. Want liefde kan er nooit genoeg zijn!