Praten met bomen

Column door Eefke Peeters
donderdag 14 oktober 2021


Alles bestaat uit energie, dat is geen zweverig gezwets, maar gewoon een feit. Iedere boom en plant heeft een eigen mood. Verdrietig, vrolijk, ernstig of levenslustig bijvoorbeeld. Die mood verandert wanneer jij de boom aanraakt. Eigenlijk net als bij ons mensen. Je kunt soms al iets voelen wanneer je iemand op afstand ziet. Een bepaalde energie waar je bijna als een magneet naartoe gezogen wordt of juist het liefst van zou weg willen rennen. Verliefd zijn is daar zo’n prachtig voorbeeld van. Wanneer je verliefd bent wil je toch continue bij diegene zijn, bijna opgaan in elkaars energie.
En wanneer je heftige ruzie hebt word je soms al misselijk bij het idee bij die persoon in de buurt te moeten zijn. Dat ervaren dus niet alleen wij mensen, maar ook bomen en planten. En dat is ook niets nieuws.
Er was in de jaren 70 een experiment met vijf kropjes sla. Er kwam een man binnen met een hakbijl en hakte een kropje in stukjes. Met metertjes die aan de sla gevestigd zaten konden ze dus zien dat de andere kropjes sla hiervan schrokken. Als je dat al bijzonder vindt, dan vind je het waarschijnlijk ook heel verwonderlijk dat de kropjes de man vervolgens herkenden en angstig reageerden wanneer deze binnen kwam. Bijzonder he?
Zo weten we steeds meer en meer over bomen en planten en energieën in het algemeen. Steeds vaker hoor je ook over bijvoorbeeld boomconcerten en hoe men dus de muziek van de bomen gebruikt. In prettige bosrijke gebieden klinken de bomen uiteraard veel serener dan bomen in een drukke woonwijk. Maar ook kun je dus horen wanneer er in die drukke woonwijk een boom is waar de kinderen altijd tegenaan staan om af te tellen bij verstoppertje. Bloemen houden van mensen en mensen houden van bloemen? Dat geldt ook voor bomen en planten en eigenlijk vooral voor aandacht.
Ik was ooit bij een vrouw met een moestuin die groente had die werkelijk bizar groot waren. Op mijn vraag hoe ze dat deed zei ze dat ze kletst met haar groente en fruit en ze ook geregeld aait. Eigenlijk dus heel logisch dat deze zo prachtig en smaakvol waren. Ze had ze letterlijk met liefde en aandacht groot gebracht. En alles wat je aandacht geeft groeit, negatief en positief.
Er zijn zelfs mensen, die trouwen met een boom en beweren dat ze de beste seks ooit hebben met een boom.. Dus mochten jullie mij in het bos vinden met mijn hand tegen een boom. Nee, ik ben niet op zoek naar een avontuurtje, maar ik heb misschien wel een goed gesprek. Ook al praat een boom niet letterlijk met je, je kunt in stilte wel degelijk antwoorden vinden.