Gendergedoe

Column door Eefke Peeters
donderdag 12 augustus 2021


De wereld heeft te kampen met allerlei heftigheden. Waaronder de hele genderdiscussie. Is een en ander achterhaald? Moeten we nog wel spreken van meisje en jongen? Moeten we op een geboorteakte een kruisje zetten zodat het kindje later zelf kan beslissen? Of moeten onzekere jongens gewoon stoppen met janken en meisjes gewoon leren luisteren?
Ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat het mening persoon die twijfelt over zijn geslacht dit niet om het uiterlijk gaat, maar om de betekenis van het woord jongen of meisje. Wat houdt het in om een jongen/man te zijn? Wat houdt het in om een meisje/ vrouw te zijn?

De maatschappij verwacht nog steeds dat échte mannen leiders zijn. Dat ze initiatief nemen zowel op privé als zakelijk vlak. Dat ze sterk zijn zowel fysiek als mentaal. Dat ze handig zijn en lekker vaak zin hebben. Maar we willen tegenwoordig ook graag mannen die naast een band kunnen plakken ook oprecht luisteren naar wat wij deze dag in onze broodmix hebben gedaan, kunnen helpen bedenken waarom Tanja al de hele week boos op ons is en ons haar vlechten na een potje wilde seks.
Andersom moeten vrouwen nog steeds verzorgd ogen, moeten we lachen om de grappen van mannen. Zacht zijn, zorgzaam, aardig kunnen koken en het huishouden doen. We moeten tegenwoordig behoorlijk zelfstandig zijn, want dat is aantrekkelijk. Maar niet geheel onafhankelijk, want dat is toch wel spannend. We mogen wel fel zijn, want dat is schattig en sexy tegelijk, maar niet boos worden, want dan is hysterisch.
Mensen het is gewoon teveel. We verwachten te veel van elkaar en van onszelf. Ik vind er niets mis mee als er nog traditionele rolverdelingen bestaan, wanneer je hier zelf voor kiest. Maar er zou ook niets mis moeten zijn met een vrouw die de kraan fixt en de man die kookt, wanneer je daar voor kiest.

Ik denk dat er voor bijna alle problemen in de wereld dezelfde oplossing geldt. Ga onderzoeken en ondervinden wat jouw ding is. Jouw passie, jouw gave, jouw waarheid, jouw bestaansreden.
Doe dit in volle overgave en zonder begrenzingen. Want als je dat kan en mag doen dan maakt het allemaal geen donder meer uit. Of je nu een jongen, meisje, hetero, homo, gevaccineerd of niet, christelijk, moslim, heks, humanist of wat voor labeltje dan ook hebt. Als we echt kunnen zijn, wie we zijn, dan is iedereen precies goed.
advertentie