Opschoondag

Column door Eefke Peeters
donderdag 29 juli 2021


Op zaterdag 18 september is het weer zover: World Cleanup Day 2021. Tijdens deze wereldwijde opschoondag komen ruim 180 landen in actie voor een schonere omgeving.
De dag om samen te komen en zwerfafval (lees iemand anders zijn zooi) op te ruimen. Absurd dat deze dag bestaat eigenlijk. Want waarom smijt je jouw zooi in de natuur?
Ga ik hier nu beweren dat ik nooit een blikje of een zakje chips in de open natuur heb gegooid? Ja, dat beweer ik en het is waar. Ik bemoei me nooit met andermans opvoeding behalve als kinderen de neiging hebben klakkeloos iets weg te gooien. Zo wilde er pas eentje haar kauwgom op straat gooien. Ik heb een hartverscheurend filmpje opgezocht van twee vogeltjes, eentje gestikt in de kauwgom, de ander hopeloos verdrietig. 'Wil je dat op je geweten hebben?' Vroeg ik op strenge toon. De tranen waren het bewijs dat dit absoluut niet de opzet was. Ja, dat is hard, maar een vogeltje laten sterven omdat je te lui bent om naar een prullenbak te lopen is nog veel harder!

Mijn vader had een camping in Frankrijk. Hij was hier met zijn vrouw heengegaan omdat ze allebei een stapje terug wilde doen qua werk, maar nog te jong waren voor de geraniums. Het idee was kei hard werken in het seizoen van mei tot september en dan lekker 7 maanden een beetje aanklooien, zoals hij dat zelf altijd zei.
Ik heb regelmatig meegeholpen en het is echt om je te schamen hoe sommige mensen hun appartement achterlaten. Dat is nog tot daar aan toe, maar mijn vader was de hele winter bezig om kleine vernielingen op te knappen. Waarom hebben mensen de neiging om hun sporen zo achter te laten? Is het zo simpel als ik het nu zeg? Sporen achterlaten? Iets van jezelf willen laten zien? Is het verveling, onvrede, opgekropte woede, aandacht te kort?

Kunnen we het dan niet omdraaien? Bij verveling kun je dus prima een (plastic) zak halen uit je rommelkast en het bos in gaan, dagje strand, of richting – hopelijk- festival en dan lekker puin ruimen.
Want onvrede verdwijnt eerder door te wandelen in een bos zonder rondslingerende papiertjes. Opgekropte woede is er makkelijker uit te rennen op een strand waar je niet struikelt over lege flesjes en blikjes.
En aandacht te kort? Zet je lekker op facebook dat je een goede daad hebt verricht moet je eens kijken hoeveel likes je dan krijgt! Aandacht gegarandeerd.
Dus mensen laten we allemaal, of je je nu aangesproken voelt of niet, deze week al iets oppakken wat rondslingert en weggooien. Een stoeptegel recht leggen, een onder gekladderde brievenbus schoonmaken. Iets doen om een slechte daad te vervagen, dat is pas jezelf laten zien!