Bevrijding

Column door Eefke Peeters
donderdag 29 april 2021


Gisteren kreeg ik van verschillende mensen verschillende foto’s doorgestuurd. Met één overeenkomst. Het was een drankje. Een biertje, een cocktail, glas wijn en een kopje thee. Op een tafeltje op ’t terras. De beelden werden voorzien van intens blije berichten. Als een soort aankondiging van een bevrijding die veel te lang op zich liet wachten.

Mijn vriend vertelde mij enthousiast dat hij mag draaien op het bevrijdingsfestival in Grave op 5 mei. Een festival om te vieren dat we 75 jaar in vrijheid leven. Hij is ontzettend blij dat hij sinds ruim een jaar eindelijk weer zijn passie mag uitvoeren. Enthousiast ging hij nadenken over de stijl die hij zou gaan draaien. We kunnen het met zijn allen volgen via een live stream. Een live stream. Het gevoel dat mij bekruipt probeer ik van me af te schudden. Woorden als avondklokrellen en coronapaspoort probeer ik weg te wuiven. Het was een rare tijd. Ik schrijf bewust was, omdat ik vurig hoop dat we nu toch echt het ergste achter de rug hebben. Dat we 5 mei kunnen vieren met een gevoel van vrijheid.

Ik lees verhalen terug over de oorlog en besef hoe vele malen heftiger dit geweest moest zijn. Maar ik hoor ook verhalen van eenzame ouderen die wegkwijnen en vertellen in de oorlog meer vrijheid te hebben ervaren dan nu.
Laat dat koele biertje op een prachtige lentedag als gisteren het begin zijn geweest. Laat de klanken van de DJ's op 5 mei de start zijn. De aanloop naar een tijd waar we steeds meer vrijheid terugkrijgen. Waarin we beseffen hoe belangrijk vrijheid is. Maar vooral ook hoe prachtig de dingen die veel van ons als vanzelfsprekend hebben beschouwd. Een tijd waarin we ontdekken dat vrijheid ontzettend groot is en tegelijkertijd juist ook heel klein. Vrijheid zit bijvoorbeeld ook in het mogen houden van diegene waar je van houdt. Vrijheid is ook jezelf accepteren met jouw gebreken of eigenaardigheden. Vrijheid is ook mogen zeggen wat je denkt en wat je voelt.

Vrijheid is beseffen dat je in een kooi zit met tralies waar je eenvoudig doorheen kan…
advertentie