Maart roert zijn staart

Column door Eefke Peeters
donderdag 4 maart 2021

Er was eens een lammetje. Dit lammetje had een nét iets ander staartje dan de rest. Zijn staartje was wat langer. Of eigenlijk veel langer! Het zag er schattig uit. Het lammetje heette Maart. Alle lammetjes huppelden vrolijk door de wei en Maart leek werkelijk te kwispelen van blijdschap. In de stal waar de lammetjes sliepen stonden de voederbakken en waterbakken voor de grote schapen dichtbij de moeder van Maart. Wanneer hij melk kwam drinken werd hij zo blij dat zijn staartje vaak per ongeluk in de waterbak roerde. De waterspetters vlogen dan door de stal. Dit tot groot geluk van de andere lammetjes die dan blij door de zelfgemaakte regen dansten.
Andere keren kwam maart drinken en roerde zijn staart per ongeluk in de voederbak. Stukjes hooi en blaadjes vlogen door de lucht. Het leek wel een ruige wervelwind! De lammetjes sprongen door de stormende stal terwijl ze af en toe stiekem een stukje hooi opvingen om hier stoer op te kauwen. De oudere schapen stonden bij ieder tafereel mekkerend met hun hoofden te schudden. Wat een ge-he-he-kig-heid!

Maar het meest magische moment was nog wel wanneer de boer de stal kwam poetsen. Dan stond er een emmer met sop op de grond. En je raadt het al: Maart roerde zijn staart! En met het roeren van zijn staart creëerde hij prachtige zeepbellen. De zeepbellen vlogen op magische wijze door de stal en de lammetjes (en de schapen!) keken hun ogen uit. Het licht weerkaatste op de bellen en dit gaf ze alle kleuren van de regenboog. Soms waren er op dit sprookjesachtige moment nog lammetjes buiten. Dan rende er altijd wel een lief lammetje naar de wei en riep dan opgewekt: Maart roert zijn staart! Dan wist de rest dat er iets betoverends stond te gebeuren, dat het regende in de stal, dat het leek te stormen of dat de stal werd gevuld met toverachtige zeepbellen. Dus zie je ooit lammetjes heel hard naar binnen rennen, dan weet je het; Maart roert zijn staart. En er kan zomaar iets magisch gebeuren!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie