Reflectie en bezinning

Column door Eefke Peeters
donderdag 11 februari 2021

Gistermiddag was ik, samen met niemand minder dan onze Koning Willem-Alexander, aanwezig bij de opening van het Brabants Kloosterleven. We waren uitgenodigd om het bestaan van de kloosters in Nederland te vieren. Plekken die nu nog steeds uitnodigen voor reflectie en bezinning. Het was indrukwekkend.
Onze Majesteit en ik waren in Sint Agatha om het startschot van de viering bij te wonen. Hij in een prachtig pak met oranje stropdas en mooie rossige, krachtige baard. Ik in mijn zuurstokroze huispak. Want we zaten beiden ingelogd vanachter onze laptop om de live streaming mee te kijken en ik was natuurlijk niet in beeld. Maar toch. We waren er wel. Samen.

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. Dit omdat er vier kloosterordes hun jubileum vieren. Zo vieren de Norbetijnen van de Abdij van Berne dat hun orde negenhonderd jaar geleden werd opgericht. Maar ook onze eigen kruisheren in Sint Agatha hebben wat te vieren. Namelijk hun 650 jarig bestaan van het oudste klooster in Nederland met een ononderbroken geschiedenis op dezelfde locatie.
Het jaar van het Brabantse Kloosterleven gaat hoe dan ook gevierd worden. Bijvoorbeeld met een Kloosterpad. Een prachtige wandelroute van 330 kilometer die in 15 etappes langs vijftig Kloosters zal gaan. Waar je bij de een de tuin kunt bezichtigen en bij de ander kunt overnachten, eten en vieringen kunt bijwonen. Er worden speciale bieren gebrouwen, podcasts opgenomen en er is ook een bijzondere kapellenbaan in het leven geroepen. Bij deze route die door onze regio loopt ontdek je kunstwerken van imposante kunstenaars die met het thema Rust en Bezinning aan de slag zijn gegaan. De werken zijn zo neergezet dat zij verbinding maken met het bijzondere landschap en het religieus erfgoed en onze bijzondere tradities.

Terwijl ik samen met Willem luister naar paters, fraters en zusters vielen mij een aantal terugkerende woorden op; vertrouwen, geloof, reflectie, geduld, hoop, bezinning en toekomst.
Woorden die je niet alleen moet horen of lezen, maar eigenlijk ook moet opschrijven. Op een stuk papier, met krijt op de stoep, met lippenstift op de spiegel. Maakt niet uit. Horen, lezen, schrijven én voelen.

Wat is jouw lievelingswoord? Ik hou van verwondering.


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie