Kerstgedachte

Column door Eefke Peeters
donderdag 29 oktober 2020

Kerstmis heeft wel wat weg van het huidige Corona beleid. Of nee, misschien meer van Geert Wilders. You hate it, or you love it!
Sommige mensen hebben hun hele huis al versierd. Omdat ze nu in deze, voor veel mensen troosteloze, tijd extra behoefte hebben aan Kerstmis en daarbij behorende kneuterigheid. De Kerstboom is voor heel veel mensen dan ook hét symbool voor gezelligheid.
Kerstboomverkopers zijn hier enerzijds erg blij mee en anderzijds vrezen ze dat men straks met Kerst zelf met een uitgevallen boom zitten.
Ik vind Kerstmis prachtig, wanneer het zoals met alles, met de juiste intentie is. Kinderen die van Kerstmis houden omdat ze dan alles krijgen wat ze van de Goedheiligman niet kregen zijn voor mij een mooi voorbeeld van hoe het dus niet zou moeten zijn. Daar gaat Kerstmis niet om. Evenmin als vrouwen die een burn-out krijgen omdat ze hun schoonmoeder toch nooit tevreden kunnen stellen met hun kookkunsten of mannen die met vrees voor eigen leven het dak op worden gestuurd om een kerstitem op te hangen.
Kerst zou een feest van bezinning moeten zijn, niet van materie of schijnvertoon in welke vorm dan ook. Met bezinning bedoel ik even écht stil staan bij je leven. Wat is belangrijk voor jou? Waar word je nu écht blij van? Wat mis je?

Ik zou iedereen willen oproepen om dit jaar Kerst een echt uniek te maken en te vieren zoals jij dat wil. Je hoeft geen groene ballen op te hangen omdat dit de trend is, je hoeft überhaupt geen boom op te zetten als je dat niet wilt. Je hoeft geen Mariah Carey te draaien. Je hoeft geen gevulde kalkoen of 10 gangen diner te serveren. Je hoeft elkaar geen cadeautje te geven. Sterker nog, het is eigenlijk veel leuker om voor je partner of kinderen zomaar een andere dag in het jaar een cadeautje te kopen. Omdat je iets tegenkwam en opeens aan hem of haar dacht. Zoveel leuker dan iets van het oh zo geforceerde lijstje af te strepen.
Maar je mag natuurlijk wel al zippend aan de glühwein vandaag nog groene ballen in je boom hangen terwijl ‘All i want for Christmass’ uit je boxen klinkt en je nadenkt over amuses en kerstcadeautjes. Alles mag en niets moet. Kerstmis is jouw feestje, het is mijn feestje, het is ons feestje. En hoe je het viert en of je het viert mag je lekker helemaal zelf weten!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie