Toevluchtsoord

Column door Eefke Peeters
vrijdag 17 juli 2020


Ik was afgelopen week bij Miriam van de Lamperse Hei waar een mooi aantal andere ondernemers met groepsaccommodaties aanwezig waren. De reden van het samenzijn was natuurlijk niet iets om vrolijk van te worden; hét Covid19 virus. What else tegenwoordig?
Maar de energie van deze mensen en de positiviteit was daarentegen wel iets om vrolijk van te worden! Het ging heel kort over het verlies en heel snel kwam de wending naar alles wat er nog wel kan. Over een aantal zaken was men het snel eens; de regio is prachtig. En hoe meer men dat weet uit te dragen naar hun bezoek hoe beter.

Onder het motto: 'Psst, hier moet je zijn… Land van Cuijk; hét geheim van Noordoost Brabant’ zijn wij nu druk bezig om de inwoners en toeristen te verleiden tot vakantie in eigen Land van Cuijk of een leuke dagtrip. Het Land van Cuijk is stiekem hét geheime toevluchtoord van Nederland. Vanuit de historie waren wij hier voor velen al een veilige haven. Tijdens de reformatie werden op veel plekken in Nederland de kloosters gesloten, maar niet hier in ons Land van Cuijk. De kloosters in onze regio werden daarmee een toevluchtsoord voor kloosterlingen die in hun eigen klooster niet meer terecht konden. Waar men in alle geborgenheid zichzelf kon zijn en welkom was. Zo voelt het voor mij nog steeds.
Ik herkende het ook in nuchtere boerenwijsheid die deze ondernemers hadden en hoe snel zij van een akelig virus een prachtige samenwerking wisten te smeden. Dat maakt mij trots om mezelf Land van Cuijkenaar te noemen. Gisteren liep ik nog een rondje hier in de Staatsbossen, ik kwam een enkeling tegen. We groeten elkaar in stilte. Ik keek om me heen en dacht aan deze en alle andere prachtige plekken, accommodaties en andere recreatieve trekpleisters. We weten zelf nog niet half hoe goed we het hier hebben. ‘Psst, hier moet je zijn fluister ik,’ terwijl de zon op de plas water schittert. Niet te hard, want het moet wel een geheim blijven. ;) 

PS Wat moet volgens jou één van de mooiste trekpleister? Fluister het maar in mijn oor. 
advertentie