Broodje aap?

Column door Eefke Peeters
donderdag 9 juli 2020


Ik ben een beelddenker. Bij de woorden Broodje Aap moet ik dan ook bijna huilen. En kotsen tegelijkertijd. Broodjeaapverhalen, fake news en life hacks allemaal vaak óf sensatiebelust, óf voor vage marketingdoeleinden óf bedoeld om verdeeldheid of verwarring te creëren. Zoals het vrouwtje dat haar natte hond in de magnetron deed en deze daardoor overleed. Blijkt onzin te zijn. Deze verhalen worden vaak doorverteld waardoor niemand meer weet wat er nu eigenlijk van waar is. Ik heb een aantal hardnekkige broodjes voor jullie onderzocht. Don’t eat them!

Plas niet over jezelf of een ander
Nu denk je misschien; waarom zou ik dat in hemelsnaam doen? Nou, men roept wel eens dat dit helpt wanneer je door een kwal bent gebeten. Maar het zuur in je urine blijkt zelf de pijn te kunnen verergeren. Wat je wel moet doen? Het liefst 20 minuten de beet spoelen met heet, liefst 45 graden water. Waar je dat vandaal haalt op het strand? Geen idee.
Tip: Check de kwallenradar en gebruik slippers of waterschoentjes.

Lege zonnebrandcremefles
Misschien heb je deze als tip voorbij zien komen. Niet echt een broodje aap verhaal, maar ik wil hem toch graag delen voor het geval je denkt: Goede tip! De tip is om een zonnebrandcrème fles leeg maken en daar al je geld, sleutels en bijvoorbeeld je telefoon in te doen. Ik denk dat mensen met slechte gedachtes ook dit soort lifehacks lezen en dan jouw zonnebrandcrème graag willen lenen zonder terug te brengen.
Tip: Neem zo min mogelijk mee. Huissleutel en wat geld kan om je nek in een waterdicht doosje. 

Opposites attract
Ben jij vrijgezel en op zoek naar iemand die jou aanvult? Zet dan het bekende thema dat tegenpolen elkaar aantrekken snel uit je hoofd. Wetenschappers hebben juist ontdekt dat stellen die op elkaar lijken het meest gelukkig zijn.
Tip: Doe wat je leuk vindt, wie weet ontmoet je jouw soulmate en anders heb je iets leuks gedaan.

Het zit nu eenmaal in mijn DNA
Heb jij een karaktereigenschap doorgekregen van jouw ouders waar je eigenlijk niet zo blij mee bent? Denk jij dan; Helaas niets aan te doen, het zijn mijn genen? Stop met die excuses, want mensen kunnen wel degelijk veranderen, als je het maar echt wil! 
Tip: Wees de persoon die je wilt zijn!

Hamer en spijker
Ik was ooit bij een feestje waar de mannen na een paar biertjes heel stoer werden en gingen laten zien op hoeveel manieren je flesjes bier kunt openen. Ging prima. Tot de wijn kwam. Er werd een spijker in de kurk geslagen, maar deze kwam er met de hamer niet uit. De kans dat dit lukt is ontzettend klein, probeer het niet. Zonde van de wijn.
Tip: Doe een kurkentrekker in je tas. Altijd.

Wat worden we toch onwijs vaak voor de gek gehouden. Hete nacht? Doe je dekbed in de koelkast of vriezer. Uhm.. Gadver? Wie wil er nu een dekbed dat ruikt naar kaas of spinazie? Maar sowieso. Hete nacht; waarom wil je dan een dekbed? Bovendien heb ik met hete nachten mijn koelkast vol rosé en mijn vriezer vol frozen yohurt. Geen plek voor een dekbed.
Ook hoorde ik ooit: boor gaten in de deksel van je prullenbak om de zak er beter uit te kunnen halen? Uh, hoe zou moeten werken? Maar bovendien: hoe lastig is het om een vuilniszak uit de emmer halen?

Tip voor alle broodje aap, fake news en life hacks: Je boerenverstand gebruiken. We komen niet voor niets uit het Land van Cuijk!
Wat is de vreemdste lifehack of het gekste Broodje Aap verhaal dat jij ooit hebt gehoord?

       
advertentie