Rabarbercompote

Column door Eefke Peeters
donderdag 2 juli 2020


Ik werd onlangs geïnterviewd in de Bibliotheek in Cuijk voor de Podcast Dichter bij de Schrijver. Een nieuwe serie die Biblioplus en schrijverscollectief de Kneep samen hebben georganiseerd. Ik werd geïntroduceerd als veelschrijver, niet te verwarren met veelpleger aub.

Vooraf hadden we een kort gesprekje over mijn ‘schrijverijen’ en dat ging over Vita Magazine, over webteksten, over columns, over blogs, over nieuwsitems, over de promotiemiddelen voor het Land van Cuijk en meer. Ik heb het nog niet terug gehoord, maar volgens mij hebben we het bijna alleen over Stip, mijn Kinderboek gehad. Leuk hoe dat soort gesprekken ook bijna niet gestuurd kunnen worden, en dat hoeft natuurlijk ook niet.
Marco van de Plasse stelde mij de vragen en aan het einde had hij drie potjes (want het was een podcast) en vroeg hij mij waar ik het liefst over zou schrijven.

Een potje met het vaccin voor corona, een potje ongenoegen en een potje rabarbercompote. Ik probeerde mijn enthousiasme te verbloemen. Volgens mij heb ik zelf iets gemompeld met: ‘Oh wat lastig zeg.’ Maar oh wat was dit makkelijk. Rabarber, zelfs de naam is mooi. Het is zonder enige twijfel mijn lievelingsgroenten. Mijn god, alleen al die prachtige dieproze kleur!
Maar ook het feit dat je met deze groente superlekkere taart kunt bakken is toch briljant? Van welke andere groente kun je nu een lekkere, gezonde taart maken?

Rabarber wordt helaas wel vaak met een hoop suiker gemengd om bijvoorbeeld compote te maken. Zonde, maar ik hou ook van zuur, dus ik heb wel makkelijk praten. Van zichzelf heeft rabarber heel weinig calorieën en zit het boordevol Vitamine C, Vitamine K, ijzer en mangaan. Wanneer je het combineert met aardbeien creëer je ook een zoete smaak en blijft het gezond.

Naast lekker en gezond blijkt rabarber zelfs geneeskrachtig. Sterker nog het was eeuwenlang een geneesmiddel voor men door had dat je het ook kon eten. Het blijkt goed voor je hart en bloedvaten, bloedzuiverend, versterkt je maag, bevordert je spijsvertering en meer!
Oké, nog één ding en dan hou ik er over op. Wist je dat je zelfs wijn kunt maken van rabarber?
Geef toe: groente waar je taart van kunt bakken en wijn van kunt maken? Dat is toch moeder natuur op haar mooist!

Luister hier de eerste podcast terug met Peter van Grinsven.
advertentie