Bedreigd

Column door Eefke Peeters
donderdag 27 februari 2020


Zaterdag 7 maart is er voor de derde keer het Boek & Bal van het Land van Cuijk voor regionale schrijvers én lezers. Tenminste het feestje is er, maar of het in de originele staat doorgaat is nog maar de vraag. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft namelijk met een rechtszaak gedreigd. Ons Boek & Bal zou qua naamsstelling teveel lijken op hét Boekenbal en het publiek zou dit verwarrend vinden. Het échte Boekenbal vindt plaats sinds 1947 en vrijwel altijd in Amsterdam. Het zou mij zwaar verbazen als wij in Schouwburg Cuijk een buslading vol champagne zippende B-actrices mochten verwelkomen. Maar oké.

Even voor de duidelijkheid; natuurlijk lijkt die naam op het ware Boekenbal, het is een knipoog, een hommage. Ik zit niet in het bestuur van de Kneep, maar ik kan me voorstellen dat er van die hommage weinig over is. Wat een arrogantie uit Amsterdam, om zo zonder enige vooraankondiging direct met een rechtszaak te dreigen.
Waar ik als puber nog droomde van een dansje op het heuse Boekenbal staat nu datzelfde dansje op het Bal der Geweigerden. Dat wordt al sinds 2002 georganiseerd door en voor alle Nederlandse schrijvers die niet uitgenodigd worden voor het enige echte bal omdat ze geen grote marketingmachine of sponsor achter zich hebben staan.
Ik mag dit derde feestje volgende week zaterdag samen met Marco van der Plasse presenteren. Met het thema Rebellen en Dwarsdenkers dacht ik in eerste instantie; kom maar op CPNB met die rechtszaak. Anderzijds is het de tijd en energie (en het geld) toch niet waard?

Maar hoe gaan we het dan noemen? Het zou er om gaan, dat de namen teveel op elkaar lijken, ook als je het uitspreekt. Zou Boek & Bil dan wel mogen? Met als statement dat ze daar in Amsterdam onze welgevormde bourgondische Land van Cuijkse kont mogen kussen? Ik zou dit best serieus kunnen verdedigen in het hogere gerechtshof.
Hoe dan ook; ons feestje wordt zeker de moeite waard. Het podium zal betreden worden door een grote diversiteit aan taalvirtuozen. Van schrijver tot dichter en van sing & songwriter tot toneelregisseur. Taal in de breedste zin van het woord, zoals het zou moeten zijn!
Met aan het eind de mooie klanken van Like Crossroads die ons zeker op de dansvloer krijgen. Dus kom je ook met billen schudden op het Boek & Bil? Of met je heupen wiegen. Ook prima. Wij zijn niet zo veeleisend. Zelfs licht fluisterend met je tenen tikken vinden wij al prachtig ...

Er zijn nog kaartjes en iedereen is welkom! Meer weten of kaartjes kopen?
Kijk dan hier!

advertentie