Dry januari

Column door Eefke Peeters
donderdag 23 januari 2020


Nog een weekje en dan is dry januari weer voorbij. Cheers to that!
Heb je meegedaan? Vond je het lastig? Een vriendin van me appte hoeveel moeite zij er mee had. Dat was wel een eye-opener voor haar. Ze was er naast chagrijnig, ook echt ziek van. Hoofdpijn, nachtzweten, misselijkheid en zelfs spierpijn. Ik ging bij haar op visite. Ze deed open en het viel me 100% mee. Bij de thee serveerde ze bonbons. Kersenbonbons. Toen ik haar scheef aankeek zei ze compleet overtuigd: 'Dry janauri staat voor geen alcohol drinken, nergens staat dat ik geen kersenbonbons, rumbonenpudding of tiramisu mag eten.' Ze lachte en frommelde nog een bonbon naar binnen.

Een van mijn goede voornemens was bewuster leven. Met alles. Niet alleen bewust van wat ik consumeer, maar ook bewust zijn van mijn eigen (afbrekende) gedachtes. Bewust mijn tijd indelen en bewust van wat je de wereld inslingert. Die laatste behoeft misschien wat meer uitleg.
Ik ben bezig met een boek over de definitie van geluk. Diegene die mij hiervoor heeft geïnspireerd is Lerrie. Lerrie schrijft iedere dag naar iemand een dankmail. Gewoon om diegene te bedanken, voor iets wat hij of zij heeft gedaan. Dat kan variëren van het maken van een prachtig muziekalbum tot er simpelweg zijn. Ook bedankt hij instanties en krijgt hij heel vaak te horen dat zij nooit een complimentje krijgen. Nooit! Let er maar eens op in die laatste dagen van dry januari hoeveel mensen negatief zijn. Dan bedoel ik niet mopperen over de kou, maar klagen tegen winkelpersoneel, de deur dichtsmijten of niet eens opendoen wanneer iemand komt collecteren, mensen afsnijden, bumperkleven en ga zo maar door. Negativiteit is besmettelijk. Maar goed nieuws, positiviteit ook! Dus glimlach wat vaker, hou eens een deur open, laat eens iemand voorgaan, geef een complimentje aan een (on)bekende. Misschien kunnen we er dan een Blij februari van maken. Succes mocht je struggelen met de dry janauri en hopelijk doe je ook mee met Blij februari. Smile, happy looks good on you!

PS Mocht je jezelf afvragen of ik ook mee heb gedaan met dry januari? Voor mij is het iedere maand dry, want bier komt serieus direct op mijn kont terecht, zoete wijn vind ik niet te drinken. Dus ik pak altijd al een lekkere droge Sauvignon, Chardonnay of Pouilly fumé ;)
advertentie