Geductapte banaan

Column door Eefke Peeters
donderdag 9 januari 2020

Ik had deze column vier weken geleden al willen schrijven, maar dat leek me overkill. Want werkelijk ieder klein of groot marketingbureau had voor hun klanten een grappige variant gemaakt op de geductapte banaan.
Kunst. Het is toch bijzonder. De kunstenaar had het kunstwerk in drie edities bedacht en het werd door verschillende kopers gekocht. Alledrie legden ze meer dan 100.000 euro neer voor het bananenconcept. Want ja, het is een concept.
De kopers kregen niet de befaamde banaan zelf mee, maar moesten zelf een banaan kopen en kregen een 14 pagina tellend document mee over hoe ze de banaan moesten installeren. Met verversingsinstructies. Dus dat het laatste kunstwerk op werd gegeten, maakte niets uit.
Het allermooiste van dit alles: een certificaat van echtheid. Hoe dan?

De kunstenaar in kwestie wil graag provoceren. Is het provocerend? Iedereen heeft het er over (gehad) en ik zelfs nog steeds. Maar is dat hetzelfde als provoceren? De meningen zijn verdeeld. Kunst is voor iedereen anders. Je kunt appels niet met peren vergelijken zegt men. Rare uitdrukking vind ik dat trouwens. Het kan namelijk makkelijk, de verschillen zijn best duidelijk. Dat is trouwens precies wat ze hiermee bedoelen, het is niet eerlijk om het een met het ander te vergelijken omdat ze zo anders zijn. Maar in dat geval vind ik het een slecht voorbeeld. Want er zijn wel degelijk verschillen, maar zo anders zijn ze nu ook weer niet. Het is fruit, het groeit aan een boom, het is lekker, het is gezond, je kunt het met schil eten, je kunt het in een salade doen, je kunt er een taart van bakken. Ze kunnen beiden groen zijn, ze hebben een steeltje en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Was die uitdrukking niet veel beter als je zou zeggen je kunt auto's niet met kakkerlakken vergelijken. Ik bedoel, probeer het maar eens. Het kan beiden bewegen? Je kunt er van schrikken als je het vanuit je ooghoek ineens ziet aankomen. Pff, dat was het denk ik wel.

Wacht. Ik snap het! Dat is natuurlijk de gedachtegang van kunstenaar Maurizio Cattelan geweest. Hij zat in een hotelkamer, miste wat kleur en ductapte een banaan op de muur en dacht... Oh, nee is toch niet zo mooi als een schilderij. Oh wacht je kunt bananen ook niet met schilderijen vergelijken.
Het is een provocerende sneer richting slechte spreekwoorden. Best briljant!

PS Ook dol op Kunst en cultuur? Zaterdag is de Dr. Peelen uitreiking. Wie of wat is het meest kunst en cultuurwaardig in Gemeente Boxmeer? Vereninging de Metworst, Stichting Landschapsbeheer Boxmeer, de tweejaarlijkse manifestatie Kunst van het Geloven, de sluis en stuwgroeters van de Sambeekse Sluis of Dialectgroep Wie wá bewaart? Succes jury, het is bananen met schilderijen vergelijken ;)


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie