Poetsmiep

Column door Eefke Peeters
vrijdag 20 september 2019


Niet lullen, maar poetsen! Een bekende uitspraak hier in het Land van Cuijk. Als mensen dat roepen met als onderbouwing dat deze mentaliteit hier in ons DNA zit, voel ik me altijd een outsider. Want poetsen? Dat kan ik niet. Inderdaad, ik wil het ook niet, maar ik ben er ook gewoon slecht in. Als mijn schoonmoeder op visite komt dan vindt ze het altijd leuk (dat lijkt tenminste zo) om de kookplaat te poetsen. Dat probeer ik later te evenaren, maar mijn eindresultaat komt niet eens in de buurt. Of die ene vriendin waarvan haar huis een soort showroom is, waar ik afgelopen zomer twee keer bijna mijn neus brak, omdat ik tegen de glazen schuifpui aanliep in de veronderstelling dat deze open stond! Dat probleem zul je bij mij dan niet hebben! Ik heb er geen talent voor, en als je ergens slecht in bent, is het nooit leuk om te doen. Maar nu heb ik één groot probleem, ik hou wel enorm van een schoon huis. En ik las het schokkende nieuws dat schurft weer in opkomst in bij studenten omdat ze geen simpele basishygiëne regels meer hebben. Ieuw! Dus mensen ook goed om je kinderen poetsen te leren! Dus er zit maar één ding op: Ik moet het leren leuk vinden. Want ik hoor mezelf nu steevast bij bezoek roepen: 'Let niet op de rommel!' En ik ben er achter gekomen, dat heb ik toch echt tegen mezelf.
Dus ik ben gaan lezen en researchen tot ik een aantal tips heb gevonden die het poetsleven wat leuker maken. Deze deel ik graag met je:
Maak een lijstje met wat je wil doen, in relatief eenvoudig uit te voeren taken. Zo kun je lekker strepen en voel je jezelf extra goed na afloop. Oké, dat werkt wel bij mij denk ik!
Begin met de vervelendste klus en eindig met de leukste. Hahahahahaha, de leukste schoonmaakklus, dat is toch echt een contradictio in terminis .
Natuurlijk kun je jouw was het beste ophangen, liefst buiten maar soms heb je nu eenmaal haast en moet het even in de droger. Wanneer je er dan een droge handdoek bij doet is je was een half uur eerder droog. Klinkt goed!
Pak je strijkwas en zet een spannende Netflix serie aan, dan ben je zo door die berg was heen. Uhm, dit werkt vast bij de meeste mensen, maar ik durf te wedden dat er dan op mijn was een aantal silhouetten van strijkbouten verschijnen. En waar heb ik dat strijkijzer uberhaupt …
Gebruik water en een druppie afwasmiddel om de blender schoon te maken. Deze had ik zelf ook ontdekt en werkt inderdaad erg eenvoudig. (niet teveel afwasmiddel gebruiken want dat proef je )
Magnetron schoonmaken werkt eenvoudig door eerst een bakje met citroenen in water vijf minuten te laten draaien. Dat klinkt fris en hoopvol!

Ik ga dit echt invoeren. Want blijkbaar zou goed poetsen ook nog eens therapeutisch moeten werken. Omdat je jouw hoofd tegelijkertijd leegmaakt en er dus meer ruimte is voor creativiteit. Ook verbrand je gemiddeld 150 calorieën met goed poetsen. Dus ik ga een eind breien aan deze column onder het motto: Niet lullen, maar poetsen!

En mochten jullie nog een fijne poetstip hebben? Deel hem alsjeblieft!!!
advertentie