Storm Eefke

Column door Eefke Peeters
donderdag 12 september 2019


Nederlandse stormen krijgen binnenkort, net als in Amerika een naam. Niet omdat wij zo graag alles kopiëren wat Amerika doet, hoop ik tenminste, maar omdat het blijkbaar bewezen is dat wij mensen eerder gaan handelen wanneer een storm een naam heeft. En het communiceert ook wat makkelijker.
Zou dat echt zo zijn, dat we dan sneller gaan handelen?
Waarschijnlijk ligt dat dan vooral aan het feit dat code oranje nogal snel afgegeven wordt. Ik heb geregeld met Code Oranje buiten gewandeld met de hond en de boomtoppen bewogen dan nog niet eens. Dus nee, code Oranje, is niet zo spannend en laat mij en waarschijnlijk met mij vrijwel iedereen niet tot enige actie overgaan.
Maar stel dat ze hadden gezegd: 'Let op: Storm Brendan komt er aan!' was ik dan veilig binnen blijven zitten? Hmm, ik weet het niet. Ik heb wat namen gehoord en sommige maken toch echt weinig indruk op mij. Bij de E is bijvoorbeeld gekozen voor Ellen. Nu ken ik een paar Ellens, waaronder de grappige en genereuze Ellen Degeneres en geen van hen boezemt mij enige angst in.
Ik denk dat een naam wel degelijk kan zorgen dat mensen eerder maatregelen nemen, maar dan moet je wel wat ruige namen kiezen. Niet Ellen of Noa, toch?
Meer namen als Dexter, Jax en Michonne bijvoorbeeld of kijk ik nu teveel Netflix series?
Mochten de stormen nu snel gaan en ze komen wederom bij de E uit, en er wordt ooit een storm Eefke genoemd dan hoop ik wel dat deze lekker heftig is. Niet dat ik dan een soort vals net niks windje ben. Nee, dan wil ik ook indruk maken, hier en daar wat vernietigende sporen achterlaten. Slachtoffers hoeft dan weer niet perse, maar wel graag een flinke diep gezaaide angst. Zodat wanneer ik daarna mezelf ergens voorstel ze direct onder de indruk zijn. Oeh, Eefke let maar op, die kan heel wat aanrichten! Wacht. Dat is eigenlijk helemaal niet zo'n fijne gedachte. Laat mij toch maar bij de zee veranderen in een schattig briesje. Dat het enige wat ik, Storm Eefke dan bereik: het blazen van de pluizenbolletjes van de uitgedroogde paardenbloemen is...
advertentie