Op de tafel!

Column door Eefke Peeters
donderdag 13 juni 2019


Ik vind het altijd mooi wanneer mensen nostalgisch worden. Bijvoorbeeld een traantje wegpinken om een oude boom, die ziek is en moet worden gekapt. Die boom waaronder je voor het eerst iemands hand vasthield. Of wanneer je bedenkt hoeveel te gekke herinneringen je hebt aan het Schaartven en beseft dat het nooit meer hetzelfde zal worden. Of nostalgisch wordt wanneer je denkt aan Op De Tôffel. Goed nieuws; je hoeft niet nostalgisch te worden van Op De Tôffel! Want nostalgie betekent dat je het gevoel hebt iets belangrijks of dierbaars te zijn kwijtgeraakt, waardoor je een soort heimwee krijgt naar het verleden. Maar Op De Tôffel! Is aanstaande zaterdag weer!

Ik was er als 16 jarige bij, in de beginjaren en was direct verkocht. Het was een combinatie van nieuwe muziek ontdekken en de fantastische sfeer.
Ik heb daar van Dik Hout gezien. Ik had nog nooit van ze gehoord. Ik gaf namelijk helemaal niks om Nederlandse muziek, dacht ik, tot ik hen hoorde. Wauw, wat was ik daar van onder de indruk. En wat is dat een magisch gevoel! Om overrompeld te worden door muziek. Ik kocht iedere CD, de muziek en de tekst waren voor mij echt perfectie. En menig liedje was een soort therapie voor me. Er zijn hele studies gewijd aan de kracht van muziek en de uitkomsten daarvan zijn wonderlijk. Misschien vraag je jezelf af waarom het Op De Tôffel heet? Nou, dat weet ik toevallig! In begin jaren '90 kwamen in jongerencentrum Gryphus regelmatig bandjes optreden. Als ze goed waren dan werden er door het publiek tafels naar voren geschoven en werd op die manier het podium verlengd. Men riep dan, je raadt het al, 'Op de tôf-fel! Op de tôf-fel! Op de tôf-fel!'
Toen in 1993 werd de eerste pilot gedraaid om de bandjes ook buiten een podium te bieden! En zo had Vierlingsbeek zijn eerste, echt eigen festival, maar zeker niet de laatste!

Toen ik ging waren er vaak een act of 8, wat al waanzinnig was. Nu zijn het er maar liefst 22! En het is nog steeds een gratis festival. Hun opbrengsten worden gehaald uit de horecaomzet. Dus ga dit weekend (zoals vanouds) naar Op De Tôffel en drink een paar drankjes. Zo weten we zeker dat we met een heerlijk soort van nostalgisch gevoel kunnen blijven kijken naar dit mooie festival én de kans hebben om er nog steeds naar toe te gaan!

advertentie