Buiten spelen

Column door Eefke Peeters
vrijdag 7 juni 2019


Volgens onderzoek spelen kinderen gemiddeld nog zo'n 8 uur buiten per week, maar 15 % van de kinderen komt nooit buiten. Het onderzoek is een tikkeltje onvolledig. Wat is een kind? Van 4 tot 12 of 0 tot 18? Dat maakt wel wat verschil lijkt mij.
Een enorme groep mensen schrikt van dit getal, waarschijnlijk ouders die net als ik ongeveer 8 uur per dag buiten speelden. Onze moeder moest ons aan onze vlechtjes terug naar binnen sleuren. Wij waren altijd buiten. Maar wij hadden als kind (onder de 12) nog geen spelcomputer, geen mobiele telefoon en iedereen was buiten. Nu heeft ieder kind wel een spelcomputer, een tablet of een mobiel en waarschijnlijk allemaal. En de grootste verandering; bijna niemand is nog buiten.

Maar de vraag is; hoe erg is dit nou eigenlijk?
Er wordt gezegd dat kinderen zo bijvoorbeeld niet leren wat samenwerken is. Het is gezond om buiten te zijn, het is goed voor je zelfvertrouwen, leren samenwerken en dus voor je geluksgevoel. Maar is dit vergeleken met iets, met gamen bijvoorbeeld? Mijn jongste dochter vindt gamen ook leuk. Als ik kijk hoeveel contact ze heeft dan is dat echt gaaf. Van over de hele wereld heeft zij virtuele vrienden waar ze mee chat om samen een level te halen. Ze leert wel degelijk samenwerken én ze leert Engels, strategisch denken, ruimtelijk inzicht en traint haar geheugen. Ik zie onwijs veel voordelen in (de juiste) games, met als nadeel gevaar voor verslaving en het vele zitten. Dus als je daar wat regels inbouwt, (wat opvoeden nu eenmaal inhoudt), wat is dan het probleem? Ze fietst naar school, we wandelen met de hond en lopen naar de supermarkt. Soms gaat ze nog met vriendinnen op de fiets ergens naar toe, speelt ze een potje badminton, spring op de trampoline of maken we foto's op een leuke buitenlocatie. Ik stuur mijn dochters op hun middelbare schoolleeftijd niet meer. naar buiten. Ik geef wel graag zelf het goede voorbeeld. Want wie van ons speelt nog buiten? Ook voor ons gezond en goed voor het geluksgevoel? Tijden veranderen en kinderen die liever een boek lezen of gamen in plaats van voetballen zijn niets meer of minder. Laten we vooral niet paniekerig gaan doen. En als je jezelf nu toch aangesproken voelt of een slechte ouder vindt? Ga dan van het weekend lekker met je kind naar buiten. Tips: Er is een grote snuffelbraderie, muziek om lekker te dansen of een sportief zeskamp bij de Pinksterfeesten in Grave.  Voor alle paardenjongens en meisjes zijn het weer Land van Cuijkse Paardendagen met allerlei spannende wedstrijden en bijzondere demonstraties! Een gezellige Pinksterfair in Stevensbeek. Van allerlei leuke kinder en ook tieneractiviteiten bij Langeboms Buuten dit jaar aankomende zondag.  En voor wat ouderen kinderen die graag Call of Duty spelen is er dit weekend de Battlefield Tour! En écht nog veel meer! Dus veel plezier met buitenspelen voor je kind én voor jezelf!

advertentie