Stilstaan

Column door Eefke Peeters
donderdag 25 april 2019


Pas stond ik te kletsen met iemand op de hoek van de straat in het dorp waar ik tegenwoordig woon. Het ging over het feit dat wij bijna uitgehongerd waren door de Sint Tunnisse supermarkt gate.
Een oude man hoorde ons relaas en kwam bij ons staan. Vast om even mee te klagen, dacht ik. Want waar wij cynisch de bijna dood ervaring bespraken was het voor de ouderen zeker wel een op zijn minst erg vervelende situatie. En deze man liep wel richting de 90 schat ik zo in.
Hij schraapte zijn keel. 'Wisten jullie dat precies op deze plek 75 jaar geleden kolonel Silvertop om het leven kwam. Daar sta je niet bij stil hé?'

Hij knikte vriendelijk naar ons en sjokte verder. En wij stonden stil. Letterlijk en figuurlijk.
Dat beeld blijft me bij. Een oudere man, aan het einde van zijn leven. Met de oorlog nog in het geheugen, als een van de weinige. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen deze mensen uit het leven vallen. Dat is iets om nooit te vergeten. Zeker in de huidige maatschappij waar vrede echt niet zo vanzelfsprekend is. Laten we het zeker nu, 75 jaar na de bevrijding, niet stilletjes aan ons voorbij gaan. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag, en op 4 mei herdenken we en ik hoop een keer massaal. Er wordt verzocht om op 4 mei tussen 18.00 en 21.00 uur buitenverlichting, zoals neon en lichtbakken te doven en geen muziek af te spelen. Deze oproep is voor horeca en bedrijven, maar wat als we dat allemaal zouden doen? Lichten doven en op klokslag 20.00 uur echt allemaal even stil te zijn, twee minuutjes, meer niet. Om nooit te vergeten en te beseffen wat vrijheid is.

Ik denk terug aan mijn kindertijd waar mijn ouders mij altijd riepen. Ik moest doorlopen. Maar ik kon er niks aan doen en nu nog niet. Als ik in het bos loop, moet ik nog steeds af en toe stil staan. Omdat ik iets moois zie. 'Kom, lieverdje, doorlopen anders komen we nooit vooruit,' hoor ik mijn moeder zeggen.

Ik denk dat ik als kind een vooruitziende blik had. Want af en toe stil staan is dé enige manier om vooruit te komen!
advertentie