Tien redenen

Column door Eefke Peeters
donderdag 18 april 2019


Tien redenen om niet naar het Land van Cuijk te komen.
Mijn dochter en ik reden afgelopen weekend rond om Beleefkaarten, reisgidsen en fietsboekjes te bezorgen. Onderweg verzonnen we Tien redenen om vooral niet naar het Land van Cuijk te komen.

Hier zijn ze:

1) Overal waar je binnenkomt ruikt het naar iets lekkers. Bij de Valkhoeve stond de beste appeltaart van de regio in de oven, bij 't Moment werd er bacon gebakken en bij Clevers hing de geur van vers ijs en aardbeien. Rondrijden in het land van Cuijk maakt je onnodig hongerig.

2) Tijdens ons rondje zagen we op de locaties of onderweg allerlei pasgeboren beestjes; lammetjes, kalfjes, kuikentjes, veulentjes en meer. Super irritant, want hierdoor moet je telkens stoppen om foto's te maken.

3) In een rondje van drie kwartier zie je zoveel verschillende landschappen aan je voorbijtrekken dat je het idee hebt dat je al een roadtrip van een dag hebt gedaan terwijl je nog geen uur op weg bent. Hierdoor ben je al helemaal opgeladen terwijl het nog niet eens lunchtijd is!

4) Het Land van Cuijk staat bekend om een Goei Leven. Dit uit zich niet in exclusieve hotels met keurig personeel waar hooggehakte dames je netjes inchecken. Maar vooral in gastvrije (boeren)campings en overnachtingsplekken waar de gastvrouw je een vers ei in de handen duwt voor 'alvast bij 't ontbijt.'

5) Onderweg zie je zoveel bijzondere kloosters, imposante monumenten en kerkjes dat je soms vergeet dat we bijna in 2020 leven. Wij vergaten gewoon onze telefoon te checken.

6) Zowel in Cuijk als in Boxmeer was het Koopzondag waar de aanbiedingen je om de oren vlogen en de nieuwste trends op modegebied je liet snakken naar een nieuwe outfit.

7) Onderweg kom je bij locaties waar men zelf streekproducten maakt. Zo is er een heuse wijngaard in Sint Agatha, maakt men limonade bij 't Veerhuis, verkoopt de Lamperse Hei (h)eerlijk vlees van eigen blije runderen en ziet de groente en fruit van 't Boerenwinkeltje er idioot lekker uit. Supervervelend voor iemand zoals ik die vindt dat ze alle streekproducten van de regio zou moeten kennen.

8) Terwijl we rondreden zagen we allerlei posters hangen van evenementen die er worden georganiseerd in de regio. Die kun je natuurlijk gelukkig niet allemaal onthouden. Maar nu hebben ze een Land van Cuijk app ontwikkelt waar je ziet wat er te doen is en ook nog hoever je van het event bent verwijderd. Ja heej! Zo staat er dus iedere dag wel iets in je agenda!

9) De Maas kronkelt als een sierlijk lint door het Land van Cuijk, maar naast het Maaswater heb je nog veel meer water, zoals de Kraaijenbergse Plassen. Dan zie je de bootjes van Ceulemans en hele families die daar lol hebben in het water. Of vriendengroepen genietend van een hapje en een drankje en een workshop op een luxe boot van Kraaij Bootje Varen. En dan zit je daar in je auto... leuk hoor al die waterliefhebbers.

10) Zoals je op de boulevard aanschuift bij het tentje waar het eigenlijk ramvol zit, zo gaan toeristen toch massaal naar Amsterdam en Giethoorn. Dus wanneer je hier door de Staatsbossen, de Vilt of zelfs het bekroonde Unesco gebied de Maasheggen wandelt verwacht dan geen hordes toeristen. Nee, het kan hier zelfs oorverdovend stil zijn.
Vre-se-lijk!

Veel mensen vonden het blijkbaar sneu. Twee 'dametjes' in een kleine, veel te volle auto. 'Ach, rijden jullie nu in een weekend rond om al die pakketjes uit te delen? Volgens jaar moeten jullie maar een paar sterke mannen inhuren.' Sira en ik keken elkaar aan:'Echt niet!' 
advertentie