Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Column door Eefke Peeters
donderdag 3 januari 2019

De beste wensen iedereen! Ben je er klaar voor? Een heel nieuw jaar met 365 nieuwe dagen, of eigenlijk 363 en een half. Heb je goede voornemens, ga je dingen anders doen, meer of juist minder?

Andere jaren had ik altijd het voornemens om haalbare doelen te stellen. Kleine veranderingen doorvoeren zoals mijn koffie zwart drinken, voldoende water drinken en iedere dag fruit eten. Ik vond dat altijd prettig om voornemens te hebben die ik eenvoudig kon halen, want dan wist ik zeker dat ik niet zou falen. Maar dit jaar wil ik échte doelen stellen en échte veranderingen doorvoeren.

Iedereen die mijn columns leest weet dat ik de kleine dingen in het leven waardeer. Dat mijn overtuiging absoluut is dat wanneer je tevreden bent met wat je hebt je daarin je geluk vindt. En zo zie ik dat nog steeds, maar dat neemt niet weg dat ik mijn dromen voor dit jaar wat groter heb uitgetekend. Sowieso een super interessant gegeven dat wij mensen zo graag een schone lei willen hebben. Hoe vaak hoor je dat niet? Als ik een nieuwe auto heb, ga ik hem iedere week wassen, ik begin met dat dieet op maandag, ik ga vanaf 1 januari echt stoppen met roken. Is het een nieuwe start of uitstelgedrag?

Ach, dat zal wel bij iedereen anders zijn. Bij mij is het absoluut allebei! Daarom heb ik aan mijn doel ook geen kei harde eindtijden of bijvoorbeeld eindgewicht gehangen. Alles gaat om streefdoelen en mijn eigen gevoel daarbij.
Sommige doelen zijn nog klein, zoals sokken met gaten meteen weggooien. Sommige dingen kijk ik naar uit zoals iedere dag iets nieuws leren en iedere maand iets nieuws op mijn bucketlist zetten. (en het streven om iets af te strepen ;) Wist jij bijvoorbeeld dat de hoogste boom ter wereld 115,61 meter is? Hij heet Hyperion en is een kustmammoetboom. Waar hij precies staat is geheim. Zo'n weetje is voor mij direct twee vliegen in één klap, want die boom vinden staat nu op mijn Bucketlist!

Sommige dingen klinken makkelijker dan ze zijn, zoals loslaten. Verder heb ik nog een paar idioot grote, bijna onhaalbare doelen. Maar zoals ik al zei geen houdbaarheidsdatum, dus de zogenoemde sky is the limit. Die doelen hou ik lekker voor mezelf. Wat ik wel wil beloven is dat als ik zo'n doel heb gehaald ik er over zal schrijven. Want mijn doelstelling voor dit jaar is falen bestaat niet. Het is gewoon een kwestie van perceptie. Want tot nu toe heb ik niet gefaald, ik heb gewoon tientallen manieren gevonden die niet werken. Die ga ik dit jaar waarschijnlijk ook nog wel een aantal ontdekken. In het ergste geval bestaat heel 2019 uit pogingen, ontdekkingen en probeersels. En als dat zo mag zijn dan is het geen mislukking, maar een onaf succes! Ik ga in ieder geval 363 dagen lekker uitproberen!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie