Instandhouding

Column door Eefke Peeters
dinsdag 20 november 2018


Ik woon bijna zes jaar in Sint Anthonis. Het is lekker wonen. Ik geniet vooral van de rust en de mooie omgeving. Welke kant je ook op fietst in vijf minuten voel je jezelf al heerlijk vrij. En dat is meer dan lekker, zeker met drie honden! Alleen begint die rust nu wel heel stil te worden. Steeds meer ondernemers verdwijnen uit het straatbeeld met diverse redenen. Die redenen zijn in Sint Anthonis natuurlijk niet anders dan de landelijke tendens; scheiding, geen generatie meer die hen wilt opvolgen en concurrentie van internet.
De eerste twee redenen kunnen wij natuurlijk niet zoveel aan doen, de derde daarentegen alles!
Zondag is het Brink Event, dat wordt voor de zevende maal georganiseerd. Dat weten we omdat Ellen van Kol van De 3 Burgemeesters en Cafetaria de Brink al zeven jaar bijzondere soepjes maakt voor alle Brink Event bezoekers...
Dit jaar wordt het De Kip galanga-soep! Een heerlijke pittige Thaise soep met gember, kip, champignon, kokos, citroengras, peper en nog veel meer liefde.
Op deze zondag vind je ondernemers uit Sint Anthonis zelf, maar ook de omliggende dorpen Ledeacker, Wanroij, Stevensbeek, Oploo, Landhorst en Westerbeek. Je zult nog verbaasd staan hoeveel ondernemers er gelukkig nog wel zijn in Gemeente Sint Anthonis en die ook de tijd hebben vrijgemaakt zich deze zondag aan jullie voor te stellen. Natuurlijk ben ik daar als ondernemer ook te vinden. Dit soort evenementen moet je als zelfstandige én als burger in stand houden.

Ik was afgelopen week ook in Grave waar ik sprak met een ondernemer die haar angst uitsprak dat de winkels langzaam aan één voor één verdwijnen uit hun stadje. Ik kom voor mijn werk natuurlijk bij heel veel gepassioneeerde ondernemers over de vloer. Ondernemers die nooit ziek zijn, nooit van 9 tot 17 uur werken, graag hun klanten eerlijk adviseren en weten hoe belangrijk nazorg is. Ondernemers die wel eens bang zijn voor de toekomst. Jullie overtuigen de kerstinkopen te doen in één van onze winkelcentra is natuurlijk ontzettend belerend. Ik zal niet gaan zeuren over het feit dat zij ook zorgen met bijvoorbeeld sponsoring of onbaatzuchtige inzet dat onze kinderen leuke Sinterklaasintochten hebben, sportevenementen of dat ondernemers vaak zorgen dat de vetste events door kunnen gaan. Ik zal niet blijven doorzagen over zaken als beleving, persoonlijke service met gedegen advies of simpelweg de kwaliteit van de zorgvuldig en met liefde geselecteerde producten. Ik zal je niks opleggen, niets adviseren en zelfs niets toefluisteren. Sterker nog, ik zal zwijgen. In de hoop dat de rust in Sint Anthonis en de rest van het Land van Cuijk, bij aangename rust blijft en niet zal veranderen in oorverdovende stilte...
advertentie