Vrijgezellig

Column door Eefke Peeters
dinsdag 13 november 2018

Afgelopen weekend was het Guanggun Jie, beter bekend als Single day. Ontstaan in China waar sommige jongeren enorm trots zijn op het feit dat ze vrijgezel zijn en dat willen vieren. Dit wordt gevierd op 11-11 vanwege het cijfer 1. Deze dag is trouwens ook enorm toegenomen wat betreft bruiloften omdat het ook symbool staat voor; jij bent de enige voor mij. Ahhh...
Ik snap eigenlijk best goed dat Single Day zo populair wordt. Jammer dat het ook zo commercieel wordt als Valentijnsdag met enorme kortingen bij online winkels. Want je moet jezelf vooral verwennen op deze dag, zeker als niemand anders dat doet.

Voor iedereen in het Land van Cuijk die momenteel alleen is, maar toch wel iemand zou willen ontmoeten kan zich nog snel opgeven voor Hallo Date! Dat geldt overigens alleen voor vrouwen, mannen hebben ze inmiddels voldoende. Het is een nieuw date event waar je met een soort speeddate principe elkaar een aantal minuten kan ontmoeten alvorens je naar de volgende potentiële Mr of Ms Right door mag. Heb je niet direct gespreksstof dan ligt er ook een spel op tafel dat je samen kan doen.
In Londen is dat ook een groot succes. Nu ben ik sowieso heel blij met mijn vriend, maar dit zou ook niets voor mij zijn. Die spellen dan vooral. Want ik zou er niet tegen kunnen als ik het vermoeden zou hebben dat iemand vals speelt, ik zou er ook niet tegen kunnen als iemand niet zijn best doet en al helemaal niet als hij mij zou laten winnen.
Ik zou denk ik in een mum van tijd verbannen worden van dit date event omdat de vier op een rij muntjes door de zaal heen zouden vliegen wanneer ik iemand ergens van zou verdenken.
Ik kan trouwens wel prima tegen mijn verlies hoor, als het maar eerlijk is. Het ligt aan de mate waarin je je emoties onder controle kunt houden en hoe gevoelig je bent voor status of je wel of niet tegen verlies kunt. Nu denk je misschien dat mensen met veel macht daar dan gevoelig voor zijn. Maar als we naar de apenkolonies kijken heeft het machtige alfamannetje juist een heel lage cortisolspiegel. Datzelfde geldt voor de apen die helemaal onderaan de ladder bungelen. Het zijn juist de middenmoters die de grootste stressrespons hebben. Zij hebben namelijk iets te winnen of te verliezen. Mensen die er niet goed tegen kunnen, hebben wel een goede overlevingskans omdat ze telkens nieuwe manieren gaan zoeken om toch te kunnen winnen. Dus zit jij vrijdag tegenover een leuke vent die niet goed tegen zijn verlies kan? Streep hem dan niet meteen af, hij is een overlever. En bovendien: Tis maar een spelletje.


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie