Help. Ik sterf uit!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 24 juli 2018

Ja, zul je denken iedereen sterft. Maar mijn complete ras sterft uit als ik de media moet geloven. Roodharigen sterven uit door de klimaatsverandering, zo blijkt.

We zijn de laatste halve eeuw al enorm afgenomen in aantallen en zullen steeds meer een zeldzaamheid gaan worden. Zeker naarmate de temperatuur blijft oplopen. Maar 1 of 2 % van de bevolking heeft rood haar. Er zijn blijkbaar zes verschillende genen voor nodig om een roodharige te creëren en dat wordt dus steeds zeldzamer.
Echt jammer, want we zijn trouwens wel echt een bijzonder volkje...
Mijn vorige column over de hitte bleek ook geen greintje overdreven te zijn, want ik heb het als roodharige nu eenmaal snel heter én vervelend genoeg ook snel kouder dan anderkleurige.
Ook hebben we 20% meer verdoving nodig bij een operatie terwijl we bij sommige oppervlakkige ziektes juist een hogere pijn grens hebben.
Roodharige hebben een vurig temperament, it matches our hair. Daarom werden in de Romeinse tijd roodharige slaven duurder verkocht. De Romeinen hadden ons hoog in het vaandel staan. Rood haar stond voor kracht en uithoudingsvermogen.

Maar heb je ook ooit gehoord dat roodharige geen ziel hebben? Dat wij allemaal heksen zijn die zielen overnemen van een ander en iedere ziel verandert in een sproetje? Nou als dat zo zou zijn en ik kijk naar al mijn zomersproetjes dan zouden er heel wat zielloze mensen nu ronddolen in het Land van Cuijk. Alle vreemde fabeltjes opnoemen doe ik maar niet want dan wordt deze column veel te lang. Door naar wat wetenschappelijk, onderbouwd materiaal. Zo is het onlangs bewezen dat iedereen afstand van de aap, behalve roodharigen wij stammen af (nee, niet van de stoplichten of vuurtorens maar) van de Neanderthalers. De eerste oermens was dus een echte ginger. Lijkt mij reden genoeg om te denken dat we helemaal niet zullen uitsterven. Wij zijn gewoon het prototype. Mijn jongste dochter lijkt in het juiste licht ook echt strawberry blond, bijna rossig te zijn, dus wie weet als ze straks koffie gaat drinken dat ze dan wel echt rossig wordt.


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie